Българският филм "Калин и отбора на затвора" ще бъде излъчен на голям екран

Pinterest LinkedIn +

Българският документален филм "Калин и отбора на затвора" тръгва по кината от 12 април. Той представя една вдъхновяваща история по действителен случай, която разказва за втория шанс и преобръщането на ценностната система. Премиерата на лентата пред българска публика беше по време на "София филм фест", а първото му представяне бе на "Сараево филм фест" миналата година.

"Калин и отбора на затвора" е един от малкото документални филми, които успяват да достигнат до комерсиалните киносалони в моловете. Зрителите ще имат възможност да му се насладят в три поредни дни на екраните на Cinema City – на 12, 13 и 14 април в София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив.

Заснемането на "Калин и отбора на затвора" продължава пет години, а основната локация е затвора в Казичене, което го превръща в единствения по рода си филм в България. Лентата разказва за усилията на един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. Калин е психологът на затвора и въвлича затворниците в различни ситуации, така че да ги подготви за живота извън решетките. Според него си заслужава да прескочиш границите на системата, за да откриеш скритите таланти зад решетките. Неговата цел е: "Поне един от сто да излезе от калта".

През август миналата година "Калин и отбора на затвора" беше единственият български документален филм от 300 европейски заглавия на "Сараево филм фест", който привлече вниманието и на европейската филмова преса. Продуцент на "Калин и отбора на затвора" е телевизионната водеща и журналистка Галя Щърбева, копродуценти са Андреа Станоева и SOUL FOOD, оператор и режисьор е Петко Гюлчев, а сценарист е Тонислав Христов – един от най-добрите съвременни документалисти с големи фестивални успехи. Екипът, работил по филма, стои и зад редица документални филми и телевизионни продукции, печелили награди на български и европейски фестивали.
Сподели.