България отпадна от "Евровизия" на полуфинала, Украйна е сочена за фаворит в конкурса

Pinterest LinkedIn +

Българската песен „Intention“ в изпълнение на "Intelligent Music Project" не получи достатъчно гласове, за да се класира за финала на песенния конкурс "Евровизия 2022" в Торино.

Тя беше представена вчера на първия полуфинал заедно с още 16 песни - на Албания, Латвия, Литва, Швейцария, Словения, Украйна, Холандия, Молдова, Португалия, Хърватска, Дания, Австрия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения. След гласуването продължиха 10 песни - представителите на Швейцария, Армения, Исландия, Литва, Португалия, Норвегия, Гърция, Украйна, Молдова, Холандия. Полуфиналът беше излъчен на живо по БНТ.

Вторият полуфинал в Торино ще бъде на 12 май, а финалът предстои на 14 май. Букмейкърите дават голяма преднина в съревнованието на Украйна. Както написа "Дневник", успехът й е "почти предрешен" - от една страна заради симпатиите на хора от целия свят към воюващата страна, а от друга - и заради качествата на украинската песен "Стефания" в изпълнение на "Калуш оркестра".

Припомняме, че първоначално Украйна трябваше да бъде представена от певицата Алина Паш, която обаче се оттегли през февруари. Няколко дни след началото на войната между Русия и Украйна пък Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), който организира "Евровизия", забрани на Русия да участва в конкурса тази година.
Сподели.