България е домакин на премиерата за Европа на документалния филм "3100: Бягане и себенадминаване"

Pinterest LinkedIn +

На 17 януари в зала 11 на НДК (кино "Люмиер") от 19 часа ще се състои премиерата за Европа на документалния филм "3100: Бягане и себенадминаване" на американския режисьор Санджай Роулал. Героите на филма са участници в най-дългото състезание в света, наречено "3100 мили: Себенадминаване". Прожекцията ще бъде безплатна.
 
В документалната филмова продукция се изследва тичането като феномен, свързан с битието, както и като средство за разкриване на човешката същност. Опитвайки се да намерят отговор на въпроса защо толкова хора са привлечени от бяганията на дълги разстояния, авторите разглеждат култури с традиции в бягането и техни съвременни представители – индианското племе навахо, етническата група бушмени от Aфрика, монасите от планината Хей, Япония.
 
Състезанието "3100 мили: Себенадминаване" (3100 мили се равнява почти на 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 95 км на ден. Малцина се решават да приемат това на пръв поглед непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духа, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.
 
След прожекцията ще има дискусия между Ашприханал Алто, главен герой във филма и рекордьор на дистанцията 3100 мили (4 988,96 км), бегач от Австрия, участвал и завършвал ултрамаратона, известни български бегачи на дълги разстояния и участника във филма Шопан (Цветан Цеков), който през 2018 г. успешно завърши маратона за трети път. Темите, които ще се дискутират, ще засягат главно бягането като техника за себенадминаване, преодоляване на себе си и на собствените ограничения. Това е широкоспектърна тема, която силно присъства в идеята на състезанието, отразена в този невероятен филм.
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.