"Баба Яга снесла яйце": постмодерните вещици на Дубравка Угрешич

Pinterest LinkedIn +

Из съвременната литература често се разхождат (пост)модерни версии на познати приказни и митологични персонажи. Дубравка Угрешич ни предлага една изненадваща интерпретация на образа на вещицата и не по-малко интересен поглед към преходността на живота.

Невидими старици, хора, живеещи в спомените си, градове, променили облика си до неузнаваемост, жени с различни характери, на различна възраст, от различни "светове", и все пак някак свързани помежду си от нещо невидимо. Какво е то? Няма да разваляме изненадата, ще ви оставим да откриете и разтълкувате сами всички скрити в "Баба Яга снесла яйце" послания.

Ето какво е важно да знаете, преди да разтворите този прекрасен роман. Дубравка Угрешич е известна хърватска писателка, която живее и работи в Амстердам. Дъщеря на хърватин и българка, тя израства в бившата Югославия, която е принудена да напусне по време на етническите конфликти през 90-те години.

Принудена, защото политическото напрежение, растящият национализъм и войните превърщат Хърватия в място, където хора с нейните либерални възгледи не са добре приети. Налагайки си "изгнание" сама, тя емигрира в САЩ, а впоследствие се установява в Амстердам.

Романите на Угрешич са преведени на двадесет езика и са отличени с множество престижни литературни награди. Номинирана е и за Международната награда "Ман Букър". Книгата, за която ще ви разкажем сега пък, е удостоена с американската литературна награда "James Tiptree, Jr".

И така, в "Баба Яга снесла яйце" с присъщата си ирония, с много въображение и с прекрасно чувство за хумор писателката разказва за съвременните вещици, интерпретирайки митологични мотиви, връщайки се в собственото си минало и засягайки дълбоки, често болезнени теми като старостта и смъртта.

Въздействието на романа се дължи не толкова на неговата очевидно автобиографична в много аспекти същност, колкото на универсалността му. И на задълбочения поглед към женската природа. От невидимите старици, с боядисани в лилаво коси и посивяла кожа, сраснали се с фотьойлите си, вглъбени в спомените си, затворени в тела, които вече не им се подчиняват, отричащи или приемащи наближаващия край на живота си, през техните близки, неспособни да направят нищо, което би променило неизбежното, до младостта, която е колкото наивна, толкова и преходна.

В желанието си да угоди на вече възрастната си и много болна майка, писателката заминава за Варна, градът, в който майка ù е израснала. Град, който самата тя помни от детските си години. И който, като всичко останало, не е останал непроменен от времето. При това пътува в компанията на млада българка, която е малко странна.

Необикновена смесица от фантазия, фолклор, феминизъм и пътепис, подправена с доза свеж хумор, "Баба Яга снесла яйце" е книга, в която всяка постмодерна вещица би могла да открие нещо за себе си.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.