Audi e-tron Sportback е "SUV купе" с електрическо задвижване

Pinterest LinkedIn +

"Audi" представи втория си изцяло електрически модел. Това е e-tron Sportback, който компанията представя като "SUV купе".

Моделът ще тръгне по улиците на Европа през пролетта на 2020 г. Той ще се предлага в две версии – Sportback 50 и Sportback 55.

Въпреки че има формата на купе, e-tron Sportback запазва висока линия на покрива с доста пространство в интериора. Дизайнът следва познатите щрихи от предния e-tron модел, които да демонстрират, че става дума за електрически автомобил.

Колата идва и с доста технологии. Една от тях са изцяло нови дигитални матрични LED фарове. Те разделят светлината на малки индивидуални пиксели. Това позволява на фаровете да осветяват много по-прецизно и ефективно. Те могат да се саморегулират в реално време чрез микроогледала, които могат да се местят до 5000 пъти в секунда.

Това позволява на фаровете да прожектират различни форми и дори анимации, когато автомобилът е спрял. Когато е движение, фаровете ще могат да променят зоните на осветеност според условията на пътя, да осветяват само лентата на движение на автомобила по магистрала и др.

Друга технология са виртуалните странични огледала. Вместо традиционни огледала има камери, а вътре в купето до тях има OLED дисплеи, които показват изображението. Целта е да се намали въздушното съпротивление. Наличността на виртуалните огледала ще зависи от това дали подобна технология е разрешена в конкретната държава.

Преимум версията на e-tron Sportback ще има пробег от около 445 км с два електромотора и около 350 к.с. Ще се предлага и версия с по-мощна батерия и удължен пробег. Базовите цени ще започват от около 71 000 евро.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.