"Асфалт" открива Sofia Dance Week

Pinterest LinkedIn +

Тази вечер се открива второто издание на танцовия фестивал Sofia Dance Week, което ще продължи до 1 октомври. Стартовото представление е "Асфалт" на френския хореограф Пиер Регал, което ще можем да видим от 20.00 часа в Националната опера и балет.

Спектакълът гребе с пълни шепи от градския живот и директно го изсипва на сцената.

Там го посрещат пет хип-хоп танцьори и го възпроизвеждат в прецизна до милиметъра хореография с равни порции насмешка, ирония, цинизъм, поезия и изящество.

На фона на огромен блок светлина като в комикс се прожектират, надбягват и преобръщат надолу с главата градски митове и легенди, клишета и стереотипи.

Вечните герои на улицата разиграват своите истории за любов, война, революции, слава, красота…

Пиер Ригал започва да танцува на невъзможно късните 29. Преди това е бил обещаващ международен състезател на 400 метра бягане с препятствия, но всъщност е завършил математика и икономика в Барселона и кино в Тулуза.

След университета започва да режисира документални филми и музикални клипове, междувременно получава травма и се налага да прекрати кариерата си като бегач.

По неясни и за него самия причини избира танца като заместител на спорта.

Поставя спектаклите си на границата между танц, театър, цирк, инсталация, визуално изкуство, но предпочита да се придържа към определението "танцов театър".

"Асфалт" e идеален пример за подхода на Ригал, в който всички елементи на спектакъла – светлина, звук, декор – се движат заедно с танцьорите и композират цялостната хореография.

В представлението участват танцьорите Матийо Ернандес, Ерве Канда, Йоан Ниренолд, Камий Рено и Жулиан Сен-Максимин.

Разгледай снимки от "Асфалт"

Виж видео:

Get the Flash Player to see this player.
Сподели.