Арт галерия Папийон представя Долорес Дилова с изложба живопис от 08.07 до 11.08.2021 г.

Pinterest LinkedIn +

„Защо ни е вълшебен, чуден остров?!
И на земята стават чудеса!
Великото е винаги най-просто!
Една луна, две капчици роса,
една случайна мъничка разходка
...и топлината на една ръка..."

Дамян Дамянов

С голямо удоволствие от 8-ми юли до 11-ти август 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя живописните „Острови" на колоритната художничка Долорес Дилова, събрани в самостоятелна тематична изложба. Авторката, очароваща почитатели с магическите си импресионистични платна, ни развежда из нейните „острови" на утеха и красота - близки до сърцето й природни гледки преминали през нейната емоционалност и романтична същност. Те са вътрешно преживени, изстрадани, истински и чувствени, придобили силата на откровение. Пред зрителите се открива самотен плаж, огрян от приглушените тонове на залязващо слънце, хоризонта на сутрешно хладно и безбрежно море, искрящо цветни фасади на къщи, прозиращи зад дърветата, преливащи от цвят храсти, техните динамични сенки и всичко това е потънало в спокойствие, безвремие и тишина, припомняйки ни колко важна е хармонията в природата и вътре в нас.

Долорес Дилова е художник, притежаващ отличителен стил и колорит, разпознаваема искрена творческа автентичност, призната както с обичта на интелектуални почитатели, така и с редица международни и родни престижни отличия. Като човек е изключително усмихната, лъчезарна и енергична личност и тази нейна позитивност струи от всичките й творби. Развивайки се като художник, обогатявайки емоциите си и надграждайки се като творец, наследила светоусещането и уроците на баща си – яркия импресионист Дило Дилов, тя изследва природата като основен извор на вдъхновение, на красота и хармония, създавайки емоционални своеобразни алегории на портрети на пейзажи. Картините й не са просто експресивни композиции с необичайна светлина, с контрасти на преобладаващи ярки, приливно положени цветове, които ги обливат в мистичност, а внушение на събраните в нея чувства, провокирани от даден пейзаж, концентрат на запечатания момент, на своеобразен неосъзнат опит за автопортрет на преживени емоции.

Платната на Долорес Дилова магнетично привличат погледа, поглъщат фокуса и оставят ярък отпечатък в съзнанието на зрителя с пълните си с живот и ведрост искрящи тонове. Цветът за нея е основен начин да се изрази пластично и сподели искрено дълбоката си емоционалност. Той е усещане, вълнение, възторг, спомен, живот, биография. В нейния свят правилата и нормите се подчиняват на свободата и простора на хоризонта, на безвремието и летежа на мисълта. Морето, като един от главните герои в пейзажите й, основани на натурата, но пречупени през въображението, често отразява точно това усещане за безметежност, сила и дълбочина на чувствата. Художествения й изказ е лаконичен, лишен от бъбривост, с акценти от цветни детайли, като затворен чадър, буен цветен храст, отражение във водата, тежко падаща драперия на завеса или фотьойл, загатваща за човешкото присъствие. Но точно тази минималистичност създава желание в зрителя да довърши историята, да надникне зад завесата, да се разходи до края на улицата и да надзърне и зад него. Авторката с лекота и като че ли на един дъх внушава усещането за тишина, предизвиква желания за съзерцание на красотата, доказва смисъла да цениш стойността на мига и усещането на божествеността. Морето е като че ли нейното бягство, откровение, страст, опиянение и смирение пред красотата на природата.

Долорес Дилова търсейки подходящите свои цветови съчетания, така виртуозно борави с всичките нюанси на синьото - с магията на ултрамарина, с духовността на тюркоаза, с енергията на смарагда, с категоричността на изумруда, че създава неземен свят на безвремие, мечти и съзидание. Платната й са наситени с емоция до краен предел. Често тя се изразява в ярки, "остри" един спрямо друг тонове – пламтящо червено, наситено синьо, нежно виолетово, приглушено розово, масленозелено, оранж, охра и всичко това понякога е примесено с едно особено седефено златно, което придава на картините още по-силно, искрящо излъчване. Импресията й е изградена както от плътно пастообразно положени тонове, така и с много пестеливи игриви щрихи, които изграждат живопис ведно с цвета на платното.

Художничката е емоционално свързана с пейзажа, тишината и конкретни повторяеми географски дадености на любими за нея места. Тези своеобразни „острови на бягство" са предимно от северното Черноморие, Болата, Дуранкулак, Шабла, Каварна, като те са изразени като „екстракт" с внушения, колоритни вариации, пораждащи конкретни усещания за спряло време, тишина, вътрешен уют и преклонение към величието на природата. Всеки един от тях може да се асоциира и с лазура на Френското Средиземноморие или други брегове. Както импресиите на Сезан и Реноар, така и творбите на Долорес създават всеки път различна енергия, но винаги заразяваща с оптимизъм. Картините й демонстрират възторг, радост от живота, но меланжирани със звука на тишината, изострят сетивността и емоционалността на зрителя.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 08.07.2021 /четвъртък/ от 16:00 до 19:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще имаме възможност да надникнем в колоритния свят на Долорес Дилова и да усетим тишината и красотата на съкровените й „Острови"!

Експозицията може да бъде видяна от 08-ми юли до 11-ти август 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени както последните творби на Долорес Дилова, така и селекция от творчеството й през годините.

Сподели.