Apple Watch: да си поговорим честно

Pinterest LinkedIn +

Новата джаджа на Apple предизвика мини истерия, но нейният успех ще се измерва не с месеци, а с години.

По принцип не обичам да се цепя от колектива - не само защото той обикновено отвръща подобаващо на удара, както всички знаем, а защото истината е, че обикновено мнозинството е право. С други думи, може понякога да е модно да си в опозиция, но това по-често се случва, защото гроздето е кисело, а не защото имаш реални аргументи.В случая обаче не е така

Когато преди две седмици Apple обяви своя първи умен часовник – прословутия вече Apple Watch, светът масово зяпна и побърза да възхвали джаджата като дългоочаквания спасител на преносимите технологии. Да, ама не. Apple не може да бъде спасител на процъфтяващ нов бизнес, който по всички обективни прогнози само ще се разраства с голяма скорост. С или без ябълката от Купертино.

По-честно е да си признаем, че Apple всъщност се поддаде на исканията на по-гласовитите си фенове и на призивите за "нещо ново". В най-добрият случай Apple Watch не изпъква с нищо. Можем да кажем, че е по-хубав от умните часовници, появили  се по-рано, и това спокойно може да бъде най-силната му отличителна черта.

Не ме разбирайте погрешно, обожавам технологиите и от дълги години полудявам по неща с дисплей, бутони и някаква дигитална стойност. Точно поради това обаче имам ясната визия за това какво трябва да представлява истинският умен часовник. Той трябва да се издигне от нишовата роля на хващащ окото аксесоар, който не може да съществува без съответния смартфон, и да се превърне изцяло в негов заместител.

Ако това не се случи, умният часовник ще продължи да бъде просто поредната полуненужна джаджа, която се бори за вниманието на зарядното си устройство. Ако някой може да направи такава машинка, то това най-вероятно е Apple. Компанията-иноватор, която има магическото докосване, превръщащо мигом поредното скучно устройство в пазарен фаворит. Тя ще успеем там, където други са се провалили.Вместо това обаче гигантът от Купертино ни показа един безспорно приятен на външен вид часовник, който а наблъскан със забавни, но не особено полезни функции. С Apple Watch може да видите фазите на Луната и позициите на планетите; може да рисувате грубовати фигурки с пръст, каквито позволяваше преди десетилетие допотопната по днешните стандарти портативна конзола Nintendo DS.

Може дори да измерите сърдечния си ритъм и да го изпратите на ваш приятел. Готино, ефектно и с кратък срок на потребителско внимание. Подобни трикове бързо се изчерпят. Дори иначе интересната Digital Crown – иновативно хардуерно решение, което дава нови възможности за управление и навигация явно няма да може да измести чувствителния на допир екран, особено след като още при демонстрацията видяхме, че натискането с пръсти по дисплея все още е повече от задължително.

Не всичко е черно, разбира се

Apple Watch е нова платформа и нейната функционалност тепърва ще се разширява. Свидетелство за потенциала са няколко приложения на други компании, които направо засрамиха Apple. Такова е приложението на Starwood Hotels, което позволява да отворите вратата на хотелската си стая само с махване на ръка или пък това на BMW, с което може да проверите къде се намира луксозната ви кола. Редовните пътници на American Airways вероятно ще се радват да използват приложението на авиокомпанията, което им позволява да вкарат цялата информация за полета в часовника. Apple също загатна за потенциала с динамичния интерфейс на часовника, който изглежда несравнимо по-удобен, отколкото би бил един мързелив порт на мозайката от iOS.Пазарни нагласи

Друг фактор, който ще работи в полза на Apple, е имиджът и пазарните позиции, които компанията има. Към момента Pebble е продала повече от 450 000 бройки от своя умен часовник и той се счита за най-успешния модел. Трудно е да си представим, че Apple Watch няма да надмине тази бройка и съответно компанията да не се похвали, че прави "най-добре продаващия се умен часовник в света".

Проблемът е, че същите тези легиони от верни фенове на компанията са добре тренирани с мисълта, че Apple пуска своите продукти всяка година. Новият iPhone ще се появи есента и те трябва да го имат на всяка цена. И като всеки нов продукт, той ще е по-тънък, по-мощен и по-бърз. Същото, без съмнение, се отнася и за Apple Watch, така че поне известна част от потенциалните купувачи несъмнено ще си кажат: "Защо да не изчакам Apple Watch 2?"

Накрая идват и онези, които навярно считат, че инвазията на умните джаджи в живота им вече е достигнала своеобразен предел. Да получаваш известия на часовника си е готино, но и малко прекалено. Ако се опитвате да редуцирате влиянието, което смартфонът има върху вашия живот, едва ли ще прегърнете идеята за негов по-малък брат, писукащ час по час на китката ви. За тези хора Apple Watch е поредната агресивна джаджа, която заплашва да погълне голямо парче от личното спокойствие и тези хора изобщо не са толкова малко, колкото може би си мислите.Пътят напред

Най-вероятно с времето Apple Watch ще става по-добър, ще последват софтуерни ъпдейти, нови приложения, задължителната ревизия в дизайна и хардуера. Но това е тенденция, която се отнася за всички устройства. На този етап той трябва да се приеме точно като това, което всъщност е – едно начало. Първа стъпка по един потенциално широк и далечен път. Както Android моделите настигнаха и задминаха iPhone, който вече е сведен до статута на "един от големите играчи", макар все така лъскав и примамлив за мнозина, така Apple Watch засега е просто "един от умните часовници".

Какво ще стане след 6 месеца или година, е въпрос, чийто отговор може да ни донесе само времето. Това време, чиито препускащи секунди, часове и дни се отмерват от часовници, които доскоро дори не наричахме умни.

Сподели.