Apocalyptica идват за концерт в зала Христо Ботев, София

Pinterest LinkedIn +

Финландското струнно метъл трио Apocalyptica ще изнесе концерт в София на 2 юни т. г., научи Avtora.com. Датата, 2 юни, е ден след по-рано анонсирания концерт на изцяло человата група в Каварна и ден преди този в Белград.

Подобно на концертите в Каварна и Сърбия, както и на други 12, събитието в зала Христо Ботев ще е част от европейското турне на Apocalyptica, което стартира през м. май от Турция. 

Билетите за концерта ще бъдат пуснати в продажба ексклузивно в мрежата на Ticketstream Bulgaria от 20 март, а цените им ще са между 15 и 30 лв.

Организатори на проявата са NMA.

****

Историята на Apocalyptica започва по класически, в класическата музикална академия Сибелиус във Финландия през 1993 г. Учейки в престижното училище, в главите на Ейка Топинен, Пааво Лотйонен, Макс Лиля и Антеро Манинен се ражда идеята да си направят нетрадиционна група, с която да свирят кавъри на любимите им рок групи.

Всичко започва на шега, като идеята на момчетата е да направят микс между музиката на Прокофиев и любимите им Metallica и Pantera. За целта четиримата използват дисторшъни, който карат вилончелата им да звучат като тежки метъл китари. От финландския клон на Universal Music веднага усещат сензацията и през 1996 г. става факт първия кавър-албум на групата - “Apocalyptica plays Metallica by four cellos”, с който класическите музиканти отдават чест на Metallica.

Началото, на наричания от тях нов стил “чело-рок” е сложено и резултатите не закъсняват, като продажбите от албума достигат близо 1 млн. бройки.

Вторият им официален запис продължава вече начертаната линия и във албума “Inquisition Syphony” (1998) вече присъстват пълния набор от кавъри на любимите им групи - Sepultura, Faith No More, Pantera и отново Metallica.

Истинският хит от този запис обаче е тяхната собствена композиция “Harmageddon”, на която правят и клип. Следват разпродадени турнета по цял свят, като феновете на Apocalyptica стават все повече с всеки изминал ден. Уморен от постоянното пътуване Антеро Манинен напуска през 1999 г. за да се посвети на класическото си образование и да свири със Симфоничния оркестър на град Лахти в родната му Финландия.

Следващият запис на Apocalyptica е този, който ги прави истинска група и показва на света възможностите на Ейка да прави собствени композиции.

Вече с нов член в групата, в лицето на техния приятел и класически музикант Перту Кивилааксо, излиза албума “Cult” (2000), който веднага покорява както феновете така и специализираната критика. В него има само три кавъра и 10 авторски песни, с който те спечелват истински и по-скептичната аудитория. Съвсем новото за тях е и вкарването на перкусии и барабани в някои от траковете. За живите си изпълнения те назначават като неформален член Мико Сирен, който е известен финландски барабанист.

С три записа зад гърба си Ейка и компания решават, че е време за нови предизвикателства и презаписват своята песен “Path” с вокалите на Сандра Насик от Guano Apes. Следва и версия на парчето “Hope Vol. 2” с участието на Матиас Зайер, който е вокал на немските рокери Farmer Boys. И двете песни са филмирани и музикалния гигант MTV прави от тях тотални хитове.

2002 г. заварва Apocalyptica отново на път и групата губи още един член заради натоварената си програма. Макс Лиля напуска доброволно заради претоварения график и неразбирателства между него и останалите.

Вече като трио Apocalyptica нанасят поредния си удар в лицето на малко останалите скептици с албума “Reflections” (2003). Изцяло авторският материал включва и специалното участие на барабаниста Dave Lombardo от метъл титаните Slayer.

Наблягайки и на комерсиалния момент като отделни сингли съпроводени с видеоклипове излизат песните “Seeman” на Rammstein, с вокалите на пънк иконата Нина Хаген, и “Faraway” с участието на Линда Блат от Lambretta. С няколко милиона продадени албума зад гърба си и хиляди фенове в цял свят Apocalyptica издават най-прецизния си албум до момента в края на януари 2005 г.

Първият сингъл “Bittersweet” става тотален хит не и без помощта на техните известни сънародници Виле Вало от HIM и Лаури от The Rasmus. За десет години на голямата сцена Apocalyptica не само преобразиха тотално схващането за класическата музика, но и си спечелиха почитатели от класическите жанрове та до die hard хеви метъл фенове.

Сподели.