Antonio Banderas и Morgan Freeman проговориха в София

Pinterest LinkedIn +

На 15 ноември, в Гранд-хотел София, се проведе пресконференция на екипа на американската кино продукция "Кодът" (The Code). Вече повече от 3 месеца филмът се снима на територията на България.

Холивудските звезди Антонио Бандерас (Antonio Banderas) и Морган Фрийман (Morgan Freeman), както и режисьорката на филма, носителка на 2 награди ЕМИ, Мими Лидър (Mimi Leder) лично разказаха за работата си по „Кодът”.


Снимките на актуалната продукция се осъществяват в студията на "Ню Бояна" и на различни локации в центъра на София. Перник и Горна Баня също станаха терен за снимки. Оператор е Хулио Макат (Julio Macat), работил върху продукции като "Сам вкъщи" 1,2,3 "Лудият профeсор" и други хитови филми.

"В България има чудесни професионалисти – от последния дърводелец до актьорите, целият екип, с който работим тук е съставен от хора, които много добре си разбират от работата", сподели звездата на продукцията Антонио Бандерас.


"На снимачната плащадка в София срещнах прекрасни, открити хора с големи сърца, хора, готови да помогнат във всяка ситуация, не съм имал възможност да видя много от страната ви, но ще отнеса от нея едно чудесно усещане", продължи актьора и допълни: "много ми допадна и българската кухня, прилича на испанската, българите готвят с удоволствие и любов към храната, по това са близки до испанците."

Antonio Banderas, Mimi Leder и Morgan Freeman по време на пресконференцията в София Снимка: Avtora.com


Възхищението си от българските актьори, специално от актрисата Диана Любенова, както и от целия технически екип на продукцията, изрази и режисьорката Мими Лидър.


На снимачната площадка в София Бандерас и Фрийман си партнират с българските актьори Владимир Колев и Стефан Щерев, които участват в снимките от старта им в началото на септември в Ню Йорк.

Пред камерата на продукцията застават още и Диана Любенова, Мариана Станишева, Владо Михайлов, Захари Бахаров, Деян Донков, Стефан Иванов, Асен Блатечки и др.

Във филма Бандерас и Фрийман се превъплъщават в изкусни крадци на ценни предмети, които с артистичните си умения успешно преодоляват руската мафия и американската полиция. По повод ностоящето си превъплъщение Бандерас сподели: "...в тази роля има нещо по-различно от предишните образи, които съм изграждал – тук играя актьор, а това е ново за мен."

"Да ние сме актьори, които играят актьори", допълни го шеговито колегата му Фрийман.

Снимките на "Кодът" ще приключат в началото на декември. Морган Фрийман ще отпътува още в края на тази седмица, а Антонио Бандерас остава до края на снимките.

"На 4 декември отпътувам от София, предстои ми кратко турне в Латинска Америка, след което на 15 декември се надявам да се прибера при семейството си и да се подготвим и отпразнуваме заедно Коледните празници”, сподели Бандерас.

Съвсен наскоро, в рамките на Киномания 2007, се излъчи филма на Бандерас "Летен дъжд".

На въпрос как се чувства в ролята на режисьор, актьорът отговори: "По-удобно се чувствам като актьор наистина, това е моята работа и ще я върша, докато косата ми побелее и дори, докато окапе. Заставам зад камерата, само когато дадена история ме провокира силно и искам да споделя моята визия за нея. За да се чувствам свободен като режисьор обаче, трябва да печеля много пари като актьор", отбеляза с усмивка Бандерас.

"Бандерас и Фрийман непрекъснато се шегуват, имат прекрасно чувство за хумор, пеят, а понякога и танцуват, с което ни помагат да се отпуснем и ние, тъй като не е лесно да си партнираш със звезди от техния ранг", каза акрисата Диана Любенова.

Част от бъдещите си планове пред българските медии сподели и Морган Фрийман. Стана ясно, че идната есен предстоят снимките на филм, посветен на Нелсън Мандела – тънмокожия символ на борбата срещу системата на апартейд в Южна Африка, в който Фрийман ще изпълнява главната роля: "Готвя се за този филм от 10 години, снимките ще започнат през есента на 2008 г. в ЮАР", уточни Фрийман.

Пресконференцията бе уважена и от Дейвид Варот, изпълнителен директор на "Ню Бояна", който лично ръководи проекта „Кодът”.

Стана ясно още, че бюджетът на филма е малко повече от 20 милиона долара.

Сподели.