Анти-рекорд в продажбите на видео игри през май

Pinterest LinkedIn +

Създадения от RockStar и Team Bondi кинематографичен крими куест адвенчър L.A. Noire, издаден през втората половина на месец май, е най-купуваната видео игра на пазара в Северна Америка през месец май, сочи представителното проучване на NPG Group – водещата американска компания в областта на статистическите пазарни анализи в редица отрасли.

L.A. Noire бе номер едно по продажби през първите три седмици след рилийза си и на Острова, а в настоящото издание на британския чарт заема второ място. Това е и едно от малкото горещо очаквани и комерсиално успешни заглавия, появили се през месец май, с което анализатори обясняват спада в приходите от продажби на игри през този период. Две от останалите, които отговарят на тези критерии, са поставените в топ 3 на класацията Brink и Lego Pirates of the Caribbean.

По данни на NPD Group, май 2011 е най-слабият месец за индустрията от октомври 2006 г. Подобно на GFK Chart-Track обаче, мониторингът на NPG Group не покрива дигиталните продажби на развлекателен софтуер, които заемат все по-голям дял от пазара на видео игри.

Пример за това е Portal 2, която бе No.1 по продажби в Steam много по-дълго, отколкото в UK VGC. Въпреки това пъзел екшънът на Valve заема четвърто място в месечната класация на NPD.

Същевременно продажбите на хардуер са отбелязали известен ръст, резултат от увеличеното търсене както на двете конзоли на Sony – PS3 и PSP (чиято цена бе свалена с 25%), така и на Xbox 360, която продължава да е най-купуваната гейм конзола, държейки 34% от пазара на развлекателен хардуер.

Сподели.