Английска авторка пише продължение на "Питър Пан"

Pinterest LinkedIn +

В края на 2006 г. на Острова ще бъде издадена книгата "Peter Pan in Scarlet" - официално продължение на класиката на Джеймс Матю Бари за вечно младия Питър и приказния Невърленд. Неин автор е Джералдин Макохран.

След представяне на предварителен ръкопис написването на книгата е одобрено от лондонската детска клиника Great Ormond Street Hospital, която притежава правата над историята. Те са й завещани за период от 70 години от самия Дж. М. Бари, който умира през 1937 г. Завещанието изтича през 2007 г.

За длъжността поръчителите са провели проучване в световен мащаб, преди да изберат 54-годишната авторка, носител на 3 приза Книга на годината "Whitbread Children", информира BBC. Наградите на Макохран са за адаптациите й за детската аудитория на романа "Моби Дик", сборника "Кентърбърийските разкази" и библейската история за Ноевия ковчег.

Единственото условие на управителния съвет на болницата по отношение фабулата в "Peter Pan in Scarlet" е в нея да участват оригиналните персонажи на Бари - Питър, Уенди, Тинкърбел, останалите членове на семейство Дарлинг и злият еднорък Капитан Кук.

"Напълно се абстрахирах от това, че духът на Бари вероятно стои зад рамото ми и чете това, което пиша", споделя писателката. "Забравих и да се тревожа за това дали хората, които ще преценят написаното от мен, ще го харесат."

А то, според запознатите със съдържанието му, ще предложи на читателите "страхотни приключения и страховити авантюри".

Сподели.