Анатомията на Грей (Grey's Anatomy)

Pinterest LinkedIn +

Динамичен, непредсказуем и безмилостен, точно като медицината - Grey's Anatomy (Анатомията на Грей) е един от най-успешните лекарски сериали през последните няколко години. Тайната на успеха му вероятно се крие във факта, че не спира да ни изненадва, а заслугата за това е на създателката му - американката Шонда Раймс (Shonda Rhimes), сценарист и продуцент, чието име стои и зад други хитови заглавия като Private Practice и Scandal.

Сериалът определено може да се похвали и със страхотен каст начело с Елън Помпео (Ellen Pompeo), Патрик Демпси (Patrick Dempsey), Сандра О (Sandra Oh) и Джъстин Чеймбърс (Justin Chambers). 

Дали връзките са като хирургията или хирургията е като връзките? Това е един от основните въпроси, които си задават персонажите в Grey's Anatomy и непрекъснато откриват нови и нови отговори. Между двете неща със сигурност не липсват допирни точки - понякога трябва да изрежеш излишното, понякога да зашиеш разкъсаното, но в крайна сметка най-важното е да вземеш правилното решение.

След спиращия дъха финал на приключилия през май осми сезон на Grey's Anatomy, добрата новина за феновете е, че девети сезон със сигурност ще има. Остава да изчакаме търпеливо до септември, за да разберем какво ще се случи.

Идеята:

Идеята за създаването на Grey's Anatomy е на Шонда Раймс (Introducing Dorothy Dandridge), която днес е сред най-успешните телевизионни продуценти и продължава да ни радва с новите си проекти. Интересът й към медицината и реалити предаванията, които показват детайлно цели операции, се комбинира с желанието й да направи сериал, който самата тя би гледала.

Всички знаем колко е важно запомнящото се заглавие за всеки сериал, а
Grey's Anatomy е особено добро попадение. То е комбинация от името на един от класическите и основни (особено за англоговорящите страни) учебници по анатомия - Gray's Anatomy, чийто автор е Хенри Грей (Henry Gray), и името на основния персонаж в поредицата - Меридит Грей (Meredith Grey). Отличителната черта на Grey's Anatomy е фактът, че е съсредоточен около хирургията и стъпките на развитие на един бъдещ хирург (всъщност на няколко).

Началото:

Първи сезон на Grey's Anatomy стартира през март 2005 г. по ABC и е гледан от повече от шестнадесет милиона зрители. Позитивната оценка на зрителите и критиката, която сериалът успява да спечели с деветте епизода на сезона, довеждат до стартирането на втори сезон още през септември същата година. Първите четири сезона се радват на изключително висок рейтинг, а през 2007-ма година "Анотамията на Грей" печели Златен глобус за най-добър драматичен сериал.  

Освен сюжета на сериала, доста динамично се променя и актьорският състав. В първите четири сезона сред звездите на Grey's Anatomy са Катрин Хейгъл (Catherine Heigl), Ти Ар Найт (T.R. Knight) и Кейт Уолш (Kate Walsh).

У нас сериалът започва да се излъчва през юни 2006 г. по bTV. Две години по-късно "Анатомията на Грей" тръгва и по FoxLife, където в момента вървят епизодите на осми сезон.

Героите и звездите  

Меридит Грей (Meredith Grey)

Меридит Грей е странна, сложна, много талантлива и с доста проблеми. Именно затова е основният персонаж на сериала. Повечето епизоди започват и завършват с гласа на Меридит зад кадър, а събитията до голяма степен са пречупени именно през нейната гледна точка.

През осемте сезона на сериала Меридит се променя или по-скоро се развива, преминава през множество изпитания. Опитва се да излезе от сянката на майка си - някога брилянтен хирург, и да се грижи за нея след като тя се разболява от Aлцхаймер. Влюбва се в един от щатните лекари, преминава от абсолютното щастие към статута на "тъжна, жалка и презряна бивша любовница", за да достигне в крайна сметка до щастлив брак.

Междувременно губи приятели, разбира, че има сестра, дави се, често не е сигурна какво иска и допуска грешки, но винаги успява да се справи със ситуацията. Не разбирайте happy end, защото "Анатомията на Грей" е от сериалите, в които щастливият край е повече от относително понятие.

Ролята е поверена на Елън Помпео (Moonlight Mile, Catch Me If You Can), която е номинирана за Златен глобус за изпълнението си в сериала.

Дерек Шепърд (Derek Shepherd)

Доктор Шепърд е гениален неврохирург, който мечтае за семейство, къща в гората и обича да лови риба. Животът му е изпълнен с доста по-различни събития - разпадащ се брак, сложни взаимоотношения със семейството, Меридит, в която се влюбва от пръв поглед и след многократни раздели и събирания, в крайна сметка успява да я спечели.

Кариерата му също е поставена пред доста изпитания - лекарски грешки, разколебаване, провалени научни изследвания и някъде между всичко останало - огнестрелна рана, която едва не го убива.

В ролята на Шепърд е Патрик Демпси, когото вероятно свързвате и с ролите му в киното, в романтичните комедии "Шаферът" и "Денят на влюбените" и мащабния фантастичен екшън Transformers: Dark of the Moon.

Кристина Янг (Cristina Yang)

Кристина е перфекционист, впечатляващо талантлива и изключително амбициозна, тоест всичко, което е нужно, за да се превърне в блестящ хирург. Изключително сдържана в емоциите си и почти напълно лишена от такт, тя успява да изгради здрава, макар и странна връзка с Меридит и въпреки че приятелството им преминава през доста изпитания, двете се допълват идеално. Кристина се жени за доктор Оуен Хънт (Кевин Маккид) - брак, който е изправен пред сериозни изпитания.

Актрисата, която се превъплъщава в доктор Янг, е Сандра О. Освен в Grey's Anatomy, тя прави впечатляваща роля в номинираната за Оскар драма Rabbit Hole.

Марк Слоун (Mark Sloan)

Марк е най-добрият приятел на Шепърд и едновременно с това е причината първият му брак да се разпадне. Малко егоцентричен, но много талантлив пластичен хирург, Слоун успява да спечели отново приятелсвото на Шепърд, влюбва се в сестрата на Меридит - Лекси Грей (Чайлър Лий), сприятелява се с красивата доктор Кали Торез (Сара Рамирес), която му ражда дъщеря, и иска да стане шеф на хирургията в болницата.

В ролята на Марк Слоун е Ерик Дейн (Eric Dane), когото вероятно свързвате с комедията "Марли и аз", "Денят на влюбените" и мюзикъла "Бурлеска".

Миранда Бейли (Miranda Bailey)

Педантична и на пръв поглед напълно лишена от недостатъци и емоции, доктор Бейли обича да предизвиква респект в околните, да ги поучава и винаги да е права за всичко, което я прави идеален надзорник за стажантите. Ролята е поверена на Чандра Уилсън (Chandra Wilson). Актрисата е номинирана за Еми пет поредни години, а изпълнението й и носи и много други награди, сред които People's Choice Award през 2005 г.

Ричард Уебър (Richard Webber)

Дългогодишен шеф на хирургията - спокоен, търпелив и разумен, доктор Уебър винаги намира правилния подход към подчинените си и остава безспорен авторитет сред колегите, дори след като престава да е шеф. Особеното му отношение към Меридит се дължи на факта, че е имал връзка с майка й. В ролята на Уебър е Джеймс Пикенс (James Pickens, Jr.).

Историята:

Действието се развива в болница Сиатъл Грейс и проследява развитието на група стажанти по хирургия, взаимоотношенията помежду им и с щатните лекари, както и отделни медицински случаи във всеки епизод. Сюжетът е съсредоточен основно около Меридит Грей.

Любопитни факти:

Сериалът Private Practice (Частна практика) е spin-off на Grey's Anatomy - произлиза от него, използвайки един от вече познатите ни персонажи. В случая това е доктор Адисън Монгомъри (Addison Montgomery), чиято роля е поверена на Кейт Уолш. След като участието й в "Анатомията на Грей" приключва, Адисън заминава за Ел ЕЙ, където започва да работи в частна болница.

Private Practice се радва на успех вече пет сезона. Актьорите от Grey's Anatomy се появяват като гост звезди в епизодите на Private Practice и обратно; а епизодите от двата сериала, в които има подобна връзка, се радват на особен зрителски интерес.

Grey's Anatomy
Сподели.