Alex Ligertwood – най-големият глас на Carlos Santana в Зала 1 на НДК

Pinterest LinkedIn +

В неделя, 3 oктомври, стартира най-големия ежегоден джаз фестивал у нас – Music Jam София 2004. На сцената на зала България ще се качи впечатляващата формация на Дейвид Гарфийлд – Дейвид Гарфийлд енд Дъ Кетс. Вокал на групата е мега звездата Алекс Лигъртууд – най-големият глас на Карлос Сантана.

За информация – билети все още могат да бъдат закупени в билетен център на НДК и касата на зала България, цените са изключително достъпни - от 12 до 23 лева.

Музикантите пристигат в България в събота (2 октомври), ден преди фестивала и ще отседнат в Кемпински хотел Зографски.

Сред разнообразния репертоар на групата феновете ще имат изключителното удоволствие да чуят и някои от незбравимите хитове на Сантана, изпяти на живо от Лигъртууд.

На 4 октомври – вторият ден от фестивала Music Jam, Алекс и компания ще посетят клуб Frunky’s Musichall, където в 15 часа ще се състои майсторски клас на Дейвид Гарфийлд, а вечерта ще завърши със джем сешън.

Световно известният вокалист Алекс Лигъртууд е роден на 18 декември 1946 г. в Глазгоу, Шотландия. Започва да пее с местни R'n'B групи, впечатлява се от легендарните Ray Charles, Sam Cooke, Otis Redding, Curtis Mayfield и Marvin Gaye. Първия, който забелязва таланта му е Джеф Бек в началото на седмедесетте.

Следва присъединяването му към Jeff Beck Band и, впоследствие към легендарните Brian Auger’s Oblivion Express. През годините Алекс записва няколко албума с джаз-рок формацията на Ойгер, пее и пише музиката заедно с него. През същия период Алекс записва и с шотландските си приятели The Average White Band. В края на седемдесетте, Алекс се изявява като вокалист, китарист и съавтор в Narada Michael Walden Band и David Sancious and Tone Band преди да се присъедини към Сантана през 1979 г.

Пее с гениалния китарист повече от 18 години, прави 12 албума. Някои от тях стават златни, четири от албумите на Сантана влизат в Топ 40, включително и синглите. Всички познават гласът му от безсмъртните хитове като "Winning" (Zebop), "All I ever wanted" (Marathon), и "Hold on" (Shango). Също и класики като "Black magic woman" и "Оye como va".

Талантът му на певец се изявява още и в албума на Spyro Gyra "Dreams Beyond". Записва албуми и с Ben E. King, Didier Lockwood, Carly Simon, The Dixie Dregs, Michelle Colombier, Jeff Lorber, Billy Squier и много други.
Сподели.