"Аферата Зелда", или новото лице на Филипа Грегъри

Pinterest LinkedIn +

Не, този път не става дума за исторически роман. Няма да откриете кралици и дворцови интриги, а една съвременна и много завладяваща история, с която Филипа Грегъри се представя в съвсем нова светлина, доказвайки, че е брилянтна независимо от жанра, в който е избрала да работи.

Сигурни сме, че всеки от вас е чел поне един роман, в който става дума за писател, и знаете, че такива произведения притежават особено очарование. То се дължи най-вече на факта, че само човек, който познава писането в дълбочина, може да го опише. Само писателят може да създаде писател. И неслучайно много от големите имена в съвременната литература обичат да правят именно това. Стивън Кинг е само един от примерите, които бихме могли да дадем.

В такива романи има нещо особено изкушаващо и за читателите. Не само защото в тях често има "история в историята", но и защото ни дават възможност да надникнем отблизо в света на твореца. В "Аферата Зелда" Филипа Грегъри прави именно това. Създава един необикновен персонаж на писател, а заедно с него и много истински образ на съвременната литература.

Наричана кралицата на историческия роман, Филипа Грегъри е добре позната на българските читатели най-вече с поредиците за Тюдорите и Войната на розите. Именно нейните романи се превръщат в основа на изключително успешния сериал "Бялата кралица". Историк по образование, тя превзема сърцата на читателите още с първия си роман, който става световен бестселър.

Филипа Грегъри е автор и на детски книги, както и на редица други успешни романи, продадени в многохилядни тиражи по цял свят. Едно от тези различни, неисторически произведения е и "Аферата Зелда". Роман, с който писателката доказва, че може да се справи блестящо и със съвременен сюжет, изграждайки великолепен съспенс и завладяващи персонажи. Очарованието на "Аферата Зелда" се дължи колкото на харизматичността на главната героиня, толкова и на реализма в повествованието.

Филипа Грегъри познава болезнено добре книгоиздателския бизнес с цялата му суета и несправедливост. Да, блясъкът на известността може да бъде очарователен, но това съвсем не отменя по-важния въпрос: струва ли си заради него писателят да компрометира своята творческа същност, насочвайки се към масовата литература?

Изобел Латимър има безукорна литературна репутация. Тя пише прекрасни философски романи и печели престижни литературни награди. Когато се среща със своя агент обаче, за да предаде ръкописа на най-новата си книга, я чака неприятна изненада. Издателите са склонни да платят много по-малко, отколкото за предишните й творби. И това е нормално предвид спадането на продажбите на романите й.

Факт, който ужасява Изобел, която отчаяно има нужда от пари, и я принуждава да признае пред своя агент Трой сложната ситуация, в която се намира. Съпругът й Филип е болен и за да може да си позволи да го издържа и да запази стандарта на живот, с който той е свикнал, Изобел просто трябва да печели повече. И ако за целта трябва да напише роман, който никога не би прочела, и да слезе от пиедестала на високата литература, то тя е готова да го направи.

Трой обаче съвсем не е убеден, че би могла да се справи с подобна задача. Поне докато не става свидетел на това как буквално за минути Изобел измисля сюжет за роман, който отговаря на всички критерии за бестселър. И решава, че си струва да я подкрепи. Единственото условие, което Изобел поставя, е никой никога да не разбере, че тя е автор на книгата. 

Използването на псевдоним не е достатъчно, за да й осигури подобна сигурност, затова тя и Трой буквално създават нова личност. Името й е Зелда Виър, а целта е тя да бъде всичко, което Изобел не е. Дръзка, ярка, неподвластна на табута и създаваща бестселъри. За целта Трой преобразява Изобел външно, а на нея оставя да преобрази писането си. И двамата се справят повече от успешно. Зелда и книгите й стават истински хит.

Очарована от вниманието, което дълго й е липсвало, както и от собствената си различност, Изобел с удоволствие се превръща в Зелда. Поне в началото. Постепенно обаче започва да долавя някаква заплаха зад еуфорията и блясъка. И да се колебае. Дали пък не е сключила сделка с дявола?

Ако сте любопитни да разберете как продължава историята на Изобел, най-прекият път към романа "Аферата Зелда" на Филипа Грегъри е ТУК.

Сподели.