Адреналин за милиони – най-скъпите автомобили за 2015 година

Pinterest LinkedIn +

Нека помечтаем... Какво бихте направили с едни излишни пет милиона в зелено? Не ни отговаряйте, можем да предположим – ще си купите някоя от най-зверските коли, стъпвали на пътя. И понеже искаме да им се полюбуваме заедно, събрахме един списък с най-скъпите модели, произвеждани през последните години.

Съзнателно сме пропуснали някои по-екзотични екземпляри, които са скъпи по някаква странична причина – първият Model T на Форд, колата на Елвис и други такива реликви.

Нека по-върлите авто ентусиасти не ни се сърдят, ако сме пропуснали някой модел – това би било чудесен повод да направим продължение на темата!

Без повече увъртания, ето най-скъпите коли за 2015 година.

10. Hennessey Venom GT – 1,25 млн. долара

Hennessey Venom GT

Още първата кола в списъка ни чупи рекорди – според производителя този модел е влязъл в Книгата с рекорди на Гинес, като е достигнал главозамайващите 300 км/ч само за 13,63 секунди. Компанията планира да произведе само 29 екземпляра от него, така че ако искате да се правите на космическа ракета (и имате някой излишен милион), вече може и да е късно да се вредите.

9. Pagani Huayra – 1,3 млн. долара

Pagani Huayra

Кръстена на Бога на ветровете на езика кечуа, тази кола разполага с 6-литров, V12 twin-turbo charged двигател с мощност от внушителните 720 конски сили. Ускорява от 0 до 100 км/ч за малко над 3 секунди и потенциалната й максимална скорост е 360 км/ч. С типичния за Pagani стилен външен вид и интериор, това вероятно е най-добрата кола с име, което никой не може да произнесе.

8. Koenigsegg Agera R – 1,6 млн. долара

Koenigsegg Agera R

Agera R ускорява от 0 до 100 за под 3 секунди и е способна да достигне до максимална скорост от 434 км/ч. Автомобилът обаче е електронно ограничен до "едва" 378 км/ч. Всеки притежател на модела трябва да подпише специална декларация и чак след това компанията ще отключи пълния потенциал на колата. Agera R е била в производство между 2011 и 2014 година, като на пазара са пуснати общо 18 единици.

7. Lamborghini Reventon – 1,6 млн. долара

Lamborghini Reventon

Тази кола често е представяна като най-мощното и скъпо Lamborghini, произвеждано някога. Към днешна дата това вече не е съвсем вярно, но колата си остава един от най-елитните модели на и без това елитната марка. Способна е да развие скорост до 339 км/ч, но шансът да я разджиткате из квартала е малък – произведени са само 21, една от които е в музей.

6. Pagani Zonda Cinque Roadster – 1,85 млн. долара

Pagani Zonda Cinque Roadster

Говорейки за редки коли, какво ще кажете за тази – както подсказва името, от нея са произведени само пет бройки. Благодарение на автоматичната скоростна кутия, която сменя предавки за под 100 милисекунди (една десета от секундата), автомобилът вдига от 0 до 100 за 3,4 секунди, а максималната му скорост е 394 км/ч. Любопитен факт – прототипът на колата е създаден специално за да участва в трейлър за играта Need for Speed: Hot Pursuit.

5. Koenigsegg One:1 – 2 млн. долара

Koenigsegg One:1

Името на колата не е правописна грешка, а интересна игра на думи. Моделът има мощност от 1360 конски сили и тегло от 1360 кг, което прави съотношение 1:1 - за пръв път в такъв тип автомобил. Освен това 1360 кс са еквивалент на 1 мегават, което дава основание на Koenigsegg да нарекат модела "първата мега кола". Историята на името е интересна, но възможностите на самата кола – още повече. Ускорява от 0 до 100 за около 2,8 секунди и е способна да развие 453 км/ч.

4. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse – 2,5 млн. долара

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

На фона на предходните лимитирани серии Veyron изглежда почти като масова – ще бъдат произведени общо 450 бройки, последните – до края на 2015 година. С 8-литров quad-turbo W-16 двигател, колата е способна да достигне скорост над 400 км/ч и, по думите на един късметлия, който я е карал в такива условия, тя се държи супер стабилно на пътя. Няма как да знаем от личен опит, но ако някой иска да ни заеме една за тест – знаете къде да ни намерите.

3. Ferrari F60 America – 3,2 млн. долара

Ferrari F60 America

Моделът е създаден, за да отбележи 60 години присъствие на Ferrari в Америка – името отново е игра на думи, явно дизайнерите си падат по такива. Самата кола обаче далеч не е играчка – нейният V12 двигател със 740 кс е способен да я изстреля от 0 до 100 за 3,1 секунди, а максималната й скорост е около 321 км/ч. Базирана е на F12 Berlinetta. От този вариант са произведени само 10 бройки.

2. W Motors Lykan Hypersport – 3,4 млн. долара

W Motors Lykan Hypersport

Ако ви заговорим за кола, произведена в Ливан, бихте ли си представили това? Вероятно не, но колата е реална, макар че от нея ще бъдат произведени само седем единици. Тя си има всичко – 6-литров twin-turbo двигател, 750 кс, 0 до 100 за 2,8 сек., 285 км/ч максимална скорост. За близкоизточния производител обаче това не е достатъчно – купувачът може да избере във фаровете да бъдат поставени скъпоценни камъни. Малко по-куриозно от калъфчето за телефон с камъни Сваровски, за което ни врънка приятелката.

1. Lamborghini Veneno Roadster – 4,5 млн. долара

Lamborghini Veneno Roadster

Ferrari не са единствените, които знаят как качествено да отбележат юбилей – супер лимитираната Lamborghini Veneno Roadster (само 9 произведени през 2014 година) отбелязва петдесетата годишнина на италианския автопроизводител. За съжаление на всички любители с дълбоки джобове, на година се произвеждат само по три бройки. Veneno (което на италиански значи "отрова") разполага с V12 двигател със 750 кс, с който ще полетите от 0 до 100 за 2,8 секунди.

Сподели.