5 пролетни изкушения от издателство "Колибри"

Pinterest LinkedIn +

От 19 до 24 май 2015 г. НДК е домакин на ежегодния Пролетен базар на книгата.

Както винаги, от издателство "Колибри" са подготвили много изненади, неустоими отстъпки и любопитни литературни срещи за своите читатели.

Пълният списък с изкушения можете да намерите ТУК.

В случай че не можете да присъствате на събитията, или просто искате да се ориентирате в огромния избор от заглавия, преди да се впуснете в панаирния свят, ви обръщаме внимание на следващите пет заглавия.

"Резервен живот" на Лидия Димковска

Лидия Димковска е едно от най-значимите и безспорно най-интересните имена в съвременната македонска литература. Има докторска степен, автор е на четири книги с поезия и на два романа и е носител на цял куп престижни литературни отличия, между които е и Наградата за литература на Европейския съюз.

Родена е в Скопие, учила е в Букурещ, а в момента живее и работи в Словения. Последният й роман "Резервен живот" е необикновен разказ за живота на две сестри и едновременно с това за разделянето на бившата Югославска федерация.

Двете сестри са сиамски близначки и мечтаят да бъдат разделени, но след сложната и рискована операция в Лондон, на която се подлагат, оживява само едната от тях. Един много различен поглед към любовта и идентичността, романът е ярък, въздействащ и провокиращ.

Премиерата на "Резервен живот" е на 19 май 2015 година от 19 часа на сцената на Пролетния панаир на книгата в НДК. В случай че не можете да присъствате, най-лесният начин да се сдобиете с интригуващото заглавие е ТУK.

"Ефирни песни и тайни служби" на Кристин Димитрова

Кристин Димитрова е позната на българските читатели като автор на художествена литература. Романът й "Сабазий" е отличен с награда на Министерството на културата и община Пловдив "Христо Г. Данов" в категория "Българска художествена литература". 

Сборниците й с разкази "Любов и смърт под кривите круши" и "Тайният път на мастилото" също се радват на широк читателски интерес, а освен проза, Кристин Димитрова пише и поезия. Този път обаче тя изненадва читателите си едно документално изследване.

"Ефирни песни и тайни служби" се опитва да отговори на въпроса какво мислят за нас чужденците. Дали образът на България по света е такъв, какъвто си го представяме ние, или всъщност съвсем не сме известни с нещата, с които смятаме, че сме.

Книгата проследява какво е "отражението" на България, българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията, тоест от 1980 година до 2000 година. 

Представянето на книгата е на 23 май от 19 часа на сцената на Пролетния панаир на книгата в НДК. Ако не можете да присъствате, но сте любопитни да разберете как ни виждат останалите, можете да намерите заглавието ТУК.

"Изкуството на правилното мислене" на Ролф Добели

Ролф Добели не е психолог. Всъщност е много успешен бизнесмен. Писателската си кариера започва с роман, но книгата, която го прави световноизвестен, е "Изкуството на правилното мислене". В нея той дава ясни и конкретни примери за най-честите мисловни грешки, които допускаме, и, разбира се, как бихме могли да ги избегнем.

Мозъкът ни е устроен за живот на ловци и събирачи, но светът, в който живеем, е толкова различен от този на прародителите ни, че подобни възприятия са напълно неприложими и водят до систематичното допускане на мисловни грешки, които могат да се окажат катастрофални за парите, кариерата, щастието ни. 

Добели представя постиженията на съвременната психология на достъпен език и с чувство за хумор и именно на това се дължи огромният успех на "Изкуството на правилното мислене". За онези от вас, които нямат търпение или не могат да посетят Панаира на книгата, най-прекият път към "Изкуството на правилното мислене" е ТУК.

"Съновидение за св. Борис I" на Анжел Вагенщайн

Интелектуалец, писател и сценарист, Анжел Вагенщайн е една от онези фигури в българската литература, които нямат нужда от представяне. Завършил е кинодраматургия в Московската филмова академия и е автор на сценариите за над 50 игрални, документални и анимационни филми, както български, така и чуждестранни.

Борис I е колкото емблематична, толкова и драматична фигура в българската история. Сигурни сме, че повечето от вас са гледали кинокласиката "Борис I", в която ролята на владетеля е поверена на Стефан Данаилов. Това, което вероятно не знаете, обаче, е, че сценарият на филма е създаден именно по "Съновидение за св. Борис I" на Анжел Вагенщайн.

Книгата е написана на език, вдъхновен от оригиналните исторически паметници, което оставя у читателя усещането, че се е докоснал до истинска старинна хроника. Ако сте любопитни да разберете какви са разликите между литературния първоизточник и филма, най-лесният начин да се сдобиете със "Съновидение за св. Борис I" е ТУК

За най-малките читатели

Естествено не бива да забравяме и най-малките читатели. Издателство "Колибри" са се погрижили за тях да има интересни нови заглавия и цял куп изненади. Любимецът на малчуганите Спондж Боб Квадратни гащи ще кръжи около щанда на "Колибри" на 23 и 24 май между 11 и 16 часа и ще се снима с всички усмихнати деца.

Освен това можете да ги зарадват с две нови книжки с неговите приключения. "За любовта към балончетата" и "Пиратите на Бикини Ботъм".

Сред другите изкушения за любознателни деца са новите книжки от поредицата "Дора Изследователката". Едва ли има по-лесен и забавен начин наследниците ви да научат азбуката и числата от това да го направят с помощта на Дора и нейните приятели. Двете книжки са красиво илюстрирани, а за да бъде ученето наистина забавно, са включени не само интересни изречения с буквички от азбуката и занимателни задачи, но и игри и стикери. 

Освен на щанда на издателството на Пролетния базар на книгата, можете да намерите книжките от двете поредици и ТУК.

Сподели.