Девето издание на Фестивала за свободен театър

Pinterest LinkedIn +

Деветият Фестивал за свободен театър, организиран от Асоциацията за свободен театър (АСТ), ще се проведе от 18-и до 23-и октомври и ще включва най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости. 

По традиция откриващото събитие ще е мултиарт концерт – ярката и вълнуваща Мила Робърт ще срещне музика и театър на сцената на бар "Петък" в петък, 18 октомври.

Предстоящото издание на Фестивала е под надслов "Все по-топло" и акцентира върху все по-топлото време, все по-топлото в опитите на артистите да открият теми и сценичен изказ и не на последно място – върху необходимото затопляне на проекта "Топлоцентрала". 

Затова и за първи път преди откриването ще можем да "загреем" с отворени врати на репетициите за един от акцентите в международната програма – танцовия сайт спесифик спектакъл "BURN". Неговите автори са от "United Cowboys" – компания за живо изкуство, която работи в пресечната точка между танца, визуалното изкуство и пърформанса. От 2014 г. те са фокусирани върху изграждането в различни европейски градове на т. нар. от тях "биотопи" – самодостатъчни артистични екосистеми, обитавани от танцьори, изпълнители и музиканти. И България е честа спирка в международната им работа! 

"BURN" ще се играе в продължение на 3 часа във вечерта на откриването на фестивала (18 октомври) и ще бъде с вход свободен. Холандският пърформанс е част от международната програма, която традиционно показва калейдоскоп от жанрове, изразни средства, нови театрални езици и реалности.

В подкрепа на разширяването на темите и съмишлениците на независимата театрална сцена в България тази година Фестивалът за свободен театър акцентира на дебютите. Две от осемте представления в българската селекция ще бъдат на артисти, които досега не са били част от програмата. Целта, разбира се, е всички избрани спектакли да покажат моментна снимка на многообразието на театралната реалност в страната през изминалата година и да представят социално ангажирани и актуални търсения.

Богатата паралелна програма на фестивала ще включва интерактивното VR преживяване "CONGLOMERATE", в което всеки зрител изживява свое собствено пътешествие през откъси от 9 спектакъла и 1 филм. Зрителите ще могат да гледат и три театрални филма – куклено-жестомимичния "Да бъдеш Палечка", документалния "Това име го забравете" за режисьора Юлия Огнянова и "На острова" – видео арт, прожекция на проекта "IN ADATA".

Работилница за социологически проучвания на публики, както и два уъркшопа за професионалисти ще съставляват образователната програма. 

Както показва мотото на фестивала, и тази година ще проследим настоящата ситуация на проекта "Топлоцентрала" – с публичен информационен форум и открит дебат и обмяна на опит между международни гости и чуждестранни експерти и представители на Столичния общински съвет, Министерството на културата и членовете на борда на Асоциация "Топлоцентрала".

Сподели.