Фестивалът за свободен театър през 2018 г. започва на 19 октомври

Pinterest LinkedIn +

Традицията повелява, че седмицата на Фестивала за свободен театър започва с концерт с вход свободен. Началото на осмото издание на форума ще бъде на 19 октомври в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформънс.

Вече осем години Фестивалът за свободен театър, организиран от Асоциацията за свободен театър (АСТ), е витрина на българската независима сцена. За трети път форумът ще разшири локалния контекст и ще го срещне с глобалния чрез специална селекция от 4 чуждестранни спектакъла. Създадени в различни жанрове, те кореспондират с нов сценичен език, послания и открития с българската публика и артисти.

За почитателите на физическия театър е хиперактивната театрална комедия, надзъртаща в живота на една двойка и в мислите ù за смъртта – "This is How We Do It", която зрителите ще могат да гледат на 20 октомври от 18:00 часа в Центъра за култура и дебат "Червената къща". Нейни създатели са Одед Задок и Казуйо Шионоири, които се заиграват с темата за смисъла на живота през ключа на радикалното изтощаване на тялото. Артистите изследват рутината – средно човек живее 70 години, ходи по голяма нужда 127 750 пъти, къпе се 51 100 пъти, сменя дрехите си 76 650 пъти и умира веднъж! Спектакълът задава екзистенциалните въпроси как бихме искали да умрем и какъв е смисълът на всичко преди това.

Можем ли да заземим една утопична научно-фантастична порно хореография, се питат създателите на копродукцията "Still to come, a feminist pornscape", която българската публика може да гледа в Червената къща на  22 октомври от 20:00 ч. В нея Рахел Бара (Германия), Ида Даниел (България), Ана Дублейвич (Сърбия), Фрида Лукас (Германия) и Зринка Ужбинец (Хърватия) търсят мекотата, многообразието и отвъдността на женското тяло, докато се опитват да пращат секс съобщения като през 96-та – като своите детски азове, слети с измисления аз от мутиращи възраст и пол.

Силно интерактивна е френската продукция "Buffet A Vif / Smashed to pieces" на Пиер Мьониев и Маргьорит Борда, в която българската публика ще вземе активно участие на 23 октомври от 20:00 часа в ДНК –пространство за съвременен танц и пърформънс. Тя изследва радостното чувство в акта на чупенето и удоволствието да разрушиш онова, което пречи на новото начало и на възможната промяна. Паметта е разбита на парчета, тялото на старото е демонтирано, пространството се отваря, няма повече ограничения. Какво следва? "Buffet A Vif" е необикновен и изненадващ спектакъл на границата между театъра и пърформанса.

Най-новият спектакъл на "andcompany&Co" – "Invisible Republic: #stilllovingtherevolution" пристига в София непосредствено след берлинската си премиера. Той е копродукция между четири европейски театрални институции. На 25 октомври (четвъртък) от 18:00 ч. в театър "Азарян" мултимедийният проект ще отбележи годишнините от три революции: 50-годишнината от революционната вълна през 1968 г., 100-годишнината от Ноемврийската революция в Германия и 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. В този контекст ще видим четири жени, които се отправят в случайно търсене на нова любов през странния стар континент…

Пълната информация за всички постановки е тук: http://actfest.org/
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.