8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

Pinterest LinkedIn +

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в зимното си приключение.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin fenix 3 – Кралят на ръчните GPS тракери

Компас

Компасът е най-важната част от екипировката ви през зимата, особено ако се разхождате по билото на планината. GPS уредите няма да ви бъдат полезни дълго време, защото ниските температури изтощават бързо батериите им. Имайте предвид, че компаси по якета, раници, часовници и други аксесоари няма да са ви полезни, защото, за да отчита правилно, всеки компас трябва да е отдалечен от метални предмети.

Облекло на пластове

За активно движещите се е вредно да се прекалява с дрехите. Облечете се на пластове по следния начин: най-долен пласт от термо бельо (клин и блуза), втори пласт от полар и панталон с мембрана против вятър и вода и трети пласт от яке с мембрана против вятър и вода. Същото се отнася и за ръкавиците. Добре е да носите два вида – поларени ръкавици с 5 пръста и ръкавици с един пръст с мембрана против вятър и вода. Така ръцете ви ще са идеално защитени от студа.

Тъмни очила или маска с UV защита

Много важни аксесоари за зимните месеци. Ще предпазят очите ви от слънцето, от снега и от силния вятър.

Гети

Независимо от това колко специализирани са обувките ви, гетите са задължителни за зимна планина. Ще попречат на снега да влезе в обувките ви.

Котки с пикел или щеки

За високите билни райони с фирнован сняг котките ще бъдат ваш съюзник в изкачването на върхове. Пикелът може да ви спаси в екстремна ситуация. А щеките препоръчваме да носите през цялото време на прехода.

Течност за пиене

Носете си нещо за пиене, но преди това се уверете, че то няма да замръзне. За целта може да ползвате термос, да сложите шише с вода в пазвата си или просто да смесите вода с малко сол. Изотоничните напитки съдържат соли и това понижава температурата им на замръзване. Изборът е ваш.

Храна

Носете достатъчно храна. Не разчитайте на тази в хижите и заслоните. При зимни условия там може да няма хижар или достатъчно провизии.

Валидна планинска застраховка

През зимата планинските спасителни акции са трудни и поради това – скъпи и невинаги успешни.  

ВИЖ ОЩЕ:

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

Туристически съд, който зарежда смартфона ви, докато готвите

7 хижи с най-прекрасните гледки в България

Пещерите в България, които трябва да изследвате

Сподели.