7 литературни магьосници и какво научихме от тях

Pinterest LinkedIn +

Права, продадени в 45 страни по света, 2 рекорда на Гинес и автор, който става световна сензация още с дебюта си – "Полулош" на Сали Грийн е литературният франчайз на годината.

Моменталните асоциации с Хари Потър са неизбежни, но критиците твърдят, че "Полулош" ще направи за магьосниците това, което прави "Здрач" за вампирите. 

Голяма част от успеха на книгата се дължи на харизматичния главен персонаж Натан – един специален магьосник в още по-специална ситуация. Затова решихме да си припомним за най-известните му колеги в литературата и какво научихме от тях... 

Мерлин

Образът на белобрад и мъдър наставник с бяла коса и суперсили се появява още през Средновековието, но със сигурност това, което са магьосниците днес, дължим на Мерилин.

Персонажът от Легендите за Крал Артур е дете на жена и инкуб, от когото наследява изключителните си способности. В някои от легендите той е отговорен за раждането на Артур, в други – за Стоунхендж.

Най-голямата му сила се оказва и най-слабото му място - той вижда в бъдещето и когато Дамата от езерото го омагьосва и започва с хитрост и коварство да изсмуква всичките му сили, вместо да й се възпротиви, Мерлин Мъдрия остава верен на "истината" на предсказанието си...

Урок: спокойно следвай съдбата си такава, каквато е – тя винаги е за добро. Ако не твоето, поне нечие чуждо.

Гандалф 

Фентъзито е съвременното продължение на изпълнените с мистика и вълшебства светове на Романтизма. И след Мерилин веднага идва и другият беловлас и могъщ магьосник от "Хобит" и "Властелинът на пръстените" - Гандалф (познат още като Олорин и Митрандир).

Ангелско създание в човешка форма, той е последният магьосник, който се появява в Средната Земя. В последствие обаче става и най-важният. Във "Властелинът на пръстените" Гандалф е сред движещите сили в битката срещу Саурон, в която с всяка част от епичната сага, силите му се увеличават.

И до днес той е и най-силният образ в литературата на мъдър ментор, който помага с опит и магия на основния персонаж в битката срещу злото. 

Урок: "Саруман вярва,, че само голямата власт може да владее злото, но това противоречи на моето откритие. Разбрах, че само малките всекидневни добри дела държат злото далече – малките жестове на доброта и любов". 

Ринсуинд 

Ако "Властелинът на пръстените" е епопеята, "Светът на диска" е комедията. Повлияна от Толкин, но и коментираща безпощадно и сатирично действителността, поредицата на Тери Пратчет си има един главен герой и той, разбира се, е Ринсуинд.

Най-некадърният магьосник в света, страхливец и мързел, страдащ от тотална липса на интерес към героични дела ("Изпитал съм и вълнение, изпитал съм и отегчение. И отегчението беше далеч по-хубаво"). Естествено, по неволя на съдбата Ринсуинд постоянно попада в изключително опасни приключения ("Късмет ми е презимето, - измънка Ринсуинд, - ама Лош ми е името").

И въпреки огромното си нежелание да се изяви героично, няколко пъти му се отдава възможността да спаси Светът на Диска. Колкото до магическите му способности - "Преподавателите на Ринсуинд единодушно бяха заключили, че той е роден магьосник толкова, колкото рибите са родени алпинисти".

За сметка на това умее други, също толкова полезни неща - "Ринсуинд умееше да крещи за милост на деветнадесет езика, а просто да крещи — на още четиридесет и четири". Честите и непринудени срещи със Смърт и отговорната му роля на екскурзовод на първия турист в Света на Диска го превръщат в един от най-колоритните магьоснически образи в литературата... 

Урок:

— Има цели, за които човек може да даде живота си - твърдо изрече Пеперудата.

— Не, няма! Животът ти е само един, а цели колкото искаш, по пет за грош!

— Ох...Как можеш да живееш с такава философия?

Ринсуинд си пое дъх и чак тогава я увери:

— До дълбоки старини.

Гед 

Главен герой в романа "Магьосникът от Землемория", както и в последвалите книги от поредицата за Землемория на Урсула Ле Гуин, Ястреба открива феноменалните си магически способности още в ранна детска възраст, когато успява да спаси селото си от нападение от варвари.

По-късно открива своя надежден ментор в лицето на Оджиън Мълчаливия,който го изпраща на остров Роук, където се обучават всички магьосници в Землемория. Образованието за съжаление не успява да овладее силата му, съчетана със стремеж към неподчинение и прекомерно любопитство.

Затова той погрешка призовава тъмен дух, който го ранява тежко и белязва лицето му. След като се възстановява, Гед тръгва на поредица опасни приключения из Землемория, които го водят към неизбежния повторен сблъсък с тъмния дух. Той обаче се оказва... неговата сянка. 

Урок: Най-големият ни враг и най-верният ни приятел сме самите ние.

Хари Потър

Без да има нужда да споменаваме огромния успех на книгите на Дж.К.Роулинг, Хари Потър е най-известният магьосник в света... към днешна дата. Останал сирак, той прекарва меко казано неприятните си детски години в среда, в която не е разбран и обичан.

Съдбата рязко се обръща, когато от дома му идват да го вземат и закарат в магьосническото училище Хогуортс, където животът му започва.

Надарен с изключителни способности, Хари бързо разбира и голямата си отговорност – черната магия застрашава спокойния магьоснически свят и именно Хари трябва да се изправи срещу най-силния черен магьосник – лорд Волдемор, с когото е силно свързан. 

Урок: Смъртта е неизбежна, важно е как живеем. 

Натан

Роден в свят, населяван от Бели и Черни магьосници, той е това, от което всички се страхуват и което всички желаят да унищожат – син на майка - бяла магьосница и баща - най-издирвания черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните умения.

Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан трябва сам да се оправя в живота, който му сервира изпитание след изпитание, а в промеждутъците (обикновено когато го пленят и го хвърлят окован в клетка) си блъска главата върху сложни уравнения от следния тип: ако 1⁄2 лош е равно на 1⁄2 добър и съкратим дробите, както се учи в училище, какво излиза, че лош е равно на добър?!

За разлика от легендарния персонаж на Дж. К. Роулинг, Натан не е изтъкан от добродетели, нито е безмилостен злодей. У него съжителстват и добро, и зло, които са в непрестанна битка за надмощие. Да, той може да бъде не по-малко суров и отмъстителен от другите вещери и когато се налага – да сее смърт.

Не е съвършен, нито супергерой, но притежава волята да се бори и да оцелява. И да направи своята авторка милионер. 

Урок: Доброто и злото са вътре в нас и да изберем кое ще надделее е и начинът да порастнем. 

Сподели.