5 задължителни четива за феновете на фантастика

Pinterest LinkedIn +

Или няколко фантастични предложения за почитателите на жанра. Ако обичате космически пътешествия и действие, което се развива в бъдещето, определено си заслужава да отделите време за тези книги.

"Ксеногенезис" на Октавия Естел Бътлър

Октавия Естел Бътлър е едно от най-значимите имена в научната фантастика. Наричат я "Голямата дама на фантастиката" и определено има защо. Носител на няколко награди "Хюго" и "Небула", тя е автор на сериозен брой романи, популярни и превеждани по цял свят.

Трилогията "Ксеногенезис" е едно от най-известните произведения на писателката. Първият роман от поредицата е озаглавен "Зора" и е издаден през 1987 година, а двете продължения излизат през следващите две години. 

В "Зора" започва историята на Лилит Аяпо. Върната към живот от извънземни, Лилит ще трябва да преоткрие напълно света, защото той вече изобщо не е такъв, какъвто го е познавала. Извънземните се наричат оанкали и изпитват непреодолима нужда да лекуват другите. Тяхната цел е да спасят нашата умираща планета, като се свържат генетично с човечеството. 

Във втората книга "Ритуали на съзряването" действието продължава с Акин, сина на Лилит. Той изглежда като съвсем обикновено дете, но всъщност е резултат от сливането на гените на хората и оанкалите. Той е бъдещето. Но не всички са готови да го приемат. Първите две части на "Ксеногенезис" можете да намерите ТУК.

"Ветеран" на Гавин Смит

Гавин Смит не обича да пише за себе си (повечето писатели не обичат или поне твърдят, че е така), но пък иначе много обича да пише. Всъщност е сценарист по образование, а има и магистърска степен по Средновековна история. Освен това е шотландец.

"Ветеран" е първият му роман, но не е единственият. Неговото продължение "Небесна война" и романът от 2013 година "Ерата на Скорпиона" също се радват на изключителен успех. 

Във "Ветеран" Смит ни захвърля в едно мрачно бъдеще, в което човечеството е във война с извънземна цивилизация вече шейсет години. Ветеранът Джейкъб Дъглас се занимава с незаконни боеве и състезания с мотори, а през останалото време пие.

Когато е обявена 11-та степен на опасност, той отново е призован и много скоро се оказва в центъра на шеметно преследване и купища неприятности, защото решава да наруши правилата на играта. Освен това си намира няколко доста необикновени спътници. Докъде ще го отведе търсенето, в което се впуска заедно с тях, можете да разберете ТУК.

"Корпорация "Безсмъртие" и "Цивилизация на статуса" на Робърт Шекли

Шекли няма нужда от представяне. Той е от онези писатели, чиито имена са добре познати дори на хора, които не четат фантастика. Така е, защото още първият му издаден сборник разкази "Недокоснат от човешки ръце" има огромен успех, а следващите му произведения се радват на още по-голяма популярност.

Шекли е автор на 20 романа, сред които е трилогията му в съавторство с Роджър Зелазни "Донеси ми главата на принца", "Ако с Фауст не успееш" и "Просто шеметен фарс". 

"Корпорация "Безсмъртие" и "Цивилизация на статуса" са два от знаковите романи на Шекли. Всъщност първите му два романа. В "Корпорация "Безсмъртие" той запраща читателите си в свят, където нищо неподозиращият Томас Блейн получава шанс за безсмъртие. За да спечели голямата награда, той трябва да заложи на карта не само тялото, а и душата си.

"Цивилизация на статуса" пък ни пренася на една планета-затвор, която се е превърнала в царство на престъпността, а насилието и култът към злото властват навсякъде. Уил Барънт е изпратен там заради престъпление, което всъщност не е извършил и трябва да се бори за своето оцеляване всеки миг. 

С прекрасното издание, събрало тези два романа в един том, можете да се сдобиете ТУК.

"Цикълът на боговете" на Бернар Вербер

Бернар Вербер не е обикновен писател-фантаст. Неговите произведения притежават характерни отличителни черти. В стила му се преплитат ерудиция, чувство за хумор, майсторски изградени сюжети и характената му "философска фантастика".

Трилогията "Цикълът на боговете" ни среща отново с един персонаж, който познаваме и от предходни произведения на Вербер. Героят е Микаел Пенсон, когото сме виждали като човек в "Танатонавтите", а после и като ангел в "Империята на ангелите". Сега той е "бог чирак".

Романът, който поставя началото на поредицата, е "Ние, боговете". Действието се развива на остров, наричан от своите обитатели Еден. На острова се намира град Олимпия. В сърцето на града е разположена една необикновена институция - "Школа за богове".

Как се става бог? Кой са съвременните божества? Атеист ли е Вербер? Това са само малка част от въпросите, които трилогията поставя. Най-лесният начин да откриете отговорите им е ТУК.

"Селцето" на Кир Буличов

Кир Буличов, чието истинско име е Игор Можейко, е един от най-известните руски автори на научна фантастика. Най-популярните му произведения са поредиците разкази за град Гусляр и за момиченцето от бъдещето Алиса Селезньова, голяма част от тях са преведени и на български.

Идеята за "Селцето" се появява първо в повестта "Проходът", а впоследствие писателят я развива в роман. Книгата започва с разбиването на космическия кораб "Полюс" в заледените планини на отдалечена планета.

Оцелелите са принудени да напуснат кораба и да се борят за живота си сред ледовете. Малкото, които успяват да се спасят, попадат сред гори, пълни с опасни животни. Въпреки това те създават примитивно селище и живеят в него в продължение на почти 20 години.

Дали ще успеят да се върнат на Земята, или ще останат завинаги откъснати от цивилизацията, можете на разберете ТУК.

Сподели.