5 вдъхновяващи писателки, чиито произведения трябва да прочетете

Pinterest LinkedIn +

От Вирджиния Улф до Маргьорит Дюрас, или кои са дамите, променили облика на съвременната литература, и защо следващите пет романа имат място във всяка библиотека.

"Нощ и ден" на Вирджиния Улф

Вирджиния Улф Нощ и денВирджиния Улф е една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма. В началото на XX век британската писателка заема важно място в лондонското литературно общество. Именно нейна е и знаменитата сентенция "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Едва ли има по-ярък пример за писателка, вдъхновила цяло следващо поколение творци, от Улф. 

"Нощ и ден" е вторият роман на Улф и макар по-късните й произведения да са тези, които я утвърждават като изключително значим автор, още в това заглавие започват да се прокрадват бъдещите й писателски прозрения. 

На границата между викторианския роман и романа на модернизма, "Нощ и ден" ни среща с Катарин Хилбъри – героиня, която много прилича на своята създателка. Катарин е красива, богата и умна млада жена, която се двоуми дали да се омъжи за прозаичния поет Уилям Родни, или да се отдаде на опасното привличане, което изпитва към Ралф Денам – млад мъж с не толкова подходящ произход.

Блестящата ирония на Вирджиния Улф в "Нощ и ден" превръща романа в нещо много повече от любовна история. Комедия на нравите и брилянтен, изключително остроумен портрет на английското общество от началото на миналия век, "Нощ и ден" ще ви изненада с неочакваните си обрати.

"Адам Бийд" на Джордж Елиът

Джордж Елиът Мадам БийдПовечето от вас вероятно знаят, че зад псевдонима Джордж Елиът се крие жена. Истинско име на една от най-значимите личности в английската, а и в световната литература е Мeри Ан Евънс. Решението да издава творбите си с мъжко име се дължи на факта, че смята останалите викториански авторки за прекалено сантиментални и иска произведенията й да бъдат приемани като сериозна литература.

Романите на Елиът се отличават с невероятно психологическо проникновение и реализъм и са посветени предимно на живота в провинциална Англия през викторианската епоха. Дълбоките им въздействащи послания са причина те да не останат заключени в своето време, а да се превърнат в истинска литературна класика.

"Адам Бийд" е първият роман на Елиът. Действието се развива в началото на XIX век. С мъжки размах и женска проницателност Елиът преплита историите на своите персонажи. Ярки и разнообразни, те докосват сърцата и умовете на читателите и продължават да звучат съвременно.

"Шери" на Сидони Габриел Колет

КолетЕдна от най-ярките дами на френската литература – Сидони Габриел Колет – е първата жена, избрана на за президент на Френската академия. През 1948 година е номинирана за Нобелова награда, а романите й предизвикват възторг у творци като Андре Жид и Марсел Пруст.

Най-известното произведение на Колет е романът "Шери", който описва скандалната връзка между чаровния Фред Пьолу, наречен Шери, и много по-възрастната от него куртизанка Леа дьо Лонвал.

Детайлното разкриване на тайните на женската душа и тънката ирония, с която Колет описва светското общество на Франция от началото на ХХ век, са причините "Шери" да бъде приеман с възторг почти век след създаването си.

"Историята на О" на Полин Реаж

Полин Реаж е псевдоним на френската интелектуалка Доминик Ори. Това обаче става ясно едва през 1994 година. Преди това в продължение на няколко десетилетия, никой не знае кой е авторът на скандалния роман "Историята на О".

Полин Реаж Историята на ОКнигата се появява като предизвикателство, след като главният редактор на "Нувел Рьовю Франсез" Жан Полан казва на Ори, че според него жените не могат да пишат еротични романи. Тя решава да докаже обратното с "Историята на О", но когато книгата излиза през 50-те, никой не й обръща внимание.

Второто издание на романа се появява през 70-те и предизвиква грандиозен скандал. Отвъд еротиката, "Историята на О" е книга за любовта като пълно подчинение. Млада, сексуално освободена жена е заведена от своя любовник в един замък, където по собствена воля става негова робиня. 

Странен и завладяващ роман, "Историята на О" е безспорно доказателство, че дамите се справят брилянтно с всеки жанр.

"Любовникът" на Маргьорит Дюрас

Маргьорит Дюрас ЛюбовникътМаргьорит Дюрас е една от най-значимите и ярки фигури в литературата на XX век. Днес "Любовникът" е най-известният й роман, но когато излиза през 80-те години, Дюрас отдавна се е утвърдила като писател.

Отличен с награда "Гонкур", преведен на повече от 40 езика и продаван в огромни тираж по цял свят, "Любовникът" е автобиографично произведение. В него родената в Индокитай Дюрас възкресява детството и юношеството си в Сайгон.

С изключителния си, характерен и пленителен стил Дюрас създава една от най-вълнуващите любовни истории във френската литература. Разказ не просто за любовта между младо момиче и много по-възрастен от нея мъж, но и за превръщането на девойката в жена. Момичето е самата писателка.

"Любовникът" е неостаряващ роман с непреходно послание, вдъхновил не само милиони читатели, но и цяло поколение писатели.

Сподели.