5 вълнуващи нововъведения в гейминга, които се задават през 2009

Pinterest LinkedIn +

Технологично игралната индустрия никога не се застоява на едно и също място. През календарната 2009 г. технологично ангажирани мозъци предлагат достатъчно количество обещаващи нововъведения, които си заслужава да очакваме.

3D гейминг

В средата на 90-те, с навлизането на пазара на конзоли като PlayStation и SEGA Saturn, 3D-то се превърна в истинска мания. Следователно и в стандарт. В последно време се шуми доста силно около неговия наследник, кръстен за момента просто като 3D II.

С предоставената от Nvidia нова технология - GeForce 3D Vision, се очертава да получим качествено 3D решение на цена около 200 долара. Тя за наша радост, няма да разчита на до болка познатите ни поляризирани сини и червени стъкла.

Цайсите на Nvidia ще си имат специален предавателен чип, който ще предостави наистина качествена и контрастна дълбочина на показваното на екрана. Също така, потребителят ще може сам да определя дълбочината на картината.

Единствената по-сериозна уловка до момента се състои в нуждата от дисплей, който може да работи на 120Hz. Разбираемо, за да получиш истински качествена картина, ще ти е необходима и GeForce карта последен модел. Имаш ли подобно въоръжение обаче, ще получиш огромен каталог с игри, които вече поддържат технологията.

В това число и хитове, като Left4Dead, World of Warcraft, Call of Duty 5 и мн. др. Почти 100% сме сигурни, че ако технологията на Nvidia завладее сърцата на PC играчите, то следващото поколение конзолни платформи ще я поддържат хардуерно от ден първи.

Нов вариант на Blu-Ray (Blu-Ray Super Disc)

Не че моментните 50 GB, които побира всеки двуслоен Blu-Ray диск са ни недостатъчни. Но, той мечо Пух го е казал твърде добре – „колкото повече, толкова повече”. Истината, че след смъртта на HD DVD бъдещето за технологията на Sony просветлява с всеки изминал ден. През 2009 г. обаче, очакваме Pioneer да избие рибата и въобще всички морски твари със своят 16-слоен Blu-Ray диск, който ще може да побира 400 GB информация на един единствен носител.

 

За да ти стане още по-хубаво ще допълним, че въпросния ще бъде съвместим с PS3 и всички останали Blu-Ray плеъри на пазара. А това означава още повече видео в 1080p резолюция и по-големи и красиви игри за PlaySation 3.


OLED екраните

Много хора ще кажат, че предвид моментните качества на LCD дисплеите, прищевките свързани с OLED дисплеите са лигавщини, но пък от друга страна, последните са просто твърде обещаващи.

Технологията им е уникална – предлагат по-ниска консумация на електричество, по-добри цветове и контраст. Уникално тънки са, а ъглите им на виждане реално са без значение, защото откъдето и да ги погледнеш ще зърнеш единствено контрастна феерия от цветове. Сега и неприятното, все още технологията явно е твърде скъпа, защото за 11 инчов модел на Sony трябва да бръкнеш надълбоко и да изкараш около 2500 долара.

 

От друга страна, големите производители на техника трябва да поставят едно по-сигурно, по-комерсиално начало на OLED дисплеите, за да могат с времето да спаднат производствените разходи. Признаваме, че вече си представяме как играем Crysis на своите лаптопи с OLED дисплеи.

Плюс това, няма да се разсърдим на Sony, ако изберат OLED решение за PSP2.Ама никак даже…


Wii Motion Plus

Факта, че Nintendo преобърна пазара на видео игралните забавления с хардуер от 2000 година вече не е изненадва никого. Важно е усещането и именно на него са му хванали цаката японците, бивши производители на плюшени играчки.

Тази година въпросните смятат да ни предложат допълнение към оригиналния Wii контролер, който ще засили сенситивността на контролера, която няма как да скрием, че не беше от най-добрите в оригиналния му вариант. Новата джаджа ще улавя далеч по-правилно движенията на играещия, предоставяйки му по-истинско преживяване.

 

Неприятния момент идва, когато разбереш, че Nintendo ще ти искат пари, за да го притежаваш. С други думи, в оригиналния комплект, конзолата ще си върви единствено със стандартното „дистанционно”.

Необходимо е да допълним, че в момента TrueMotion разработва подобна технология и за персонален компютър.

Мозъчно управляем компютърен интерфейс

Гледали сме Специален Доклад на Стивън Сполбърг и още една дузина като него. Че от много време искаме да манипулираме компютърните системи със своят ум също е всеизвестно явление. Е, през 2009 година може би най-накрая ще получим подобен интерфейс на управление.

Подобен се разработва от много време и резултатите са все по-обещаващи, но последното, което чухме, е, че самия експириънс е все още ужасно далеч от това, което си представяме и гледаме по научнофантастичните филми.

И все пак, тази година очакваме Emotiv Epoc – система, която ще върви със слушалки, разполагащи със специален сензор, който на практика би трябвало да улавя „желанията” на нашия мозък. Как точно ще пренесем желанието ни да влезем в avtora.com само чрез намигване срещу монитора все още не ни е ясно, но за сметка на това Emotiv Epos ще върви с игра и ще струва 300 щатски долара.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.