5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора ви поне малко, препоръчваме следващите 5 романа, от които да започнете.

"Красив имидж" на Катрин Панкол

Красив имиджКатрин Панкол е едно от най-ярките имена в съвременната френска литература. Романите ù съчетават оригиналност и чувство за хумор с вечни теми като любов и приятелство. И тъкмо на това се дължи успехът им. Панкол не се страхува да експериментира със стиловете, но всичките ù творби са белязани от нейния собствен характерен и запомнящ се стил.

"Красив имидж" всъщност не би могъл да бъде определен точно като роман. Книгата не е нито просто биография, нито историческо изследване. Самата писателка я нарича "романизирано есе". Обектът на този необикновен литературен портрет е Джаки Кенеди.

Нейната необикновена история вдъхновява и изненадва, напомняйки за филмов сюжет, изпълен с неочаквани обрати. Красива и стилна, обожавана и имитирана, Жаклин Бувие Кенеди Онасис се сблъсква с множество трудности и често изпада в депресии.

"Красив имидж" поглежда отвъд познатия от медиите образ на Джаки Кенеди, позволявайки ни да видим истинската, ранима, неуморна и неукротима Жаклин. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Сърце на вятъра" на Донал Райън

Сърце на вятъраДонал Райън е ирландец, а "Сърце на вятъра" е първият му роман. Книга, която постига впечатляващ успех, нареждайки се сред фаворитите за няколко престижни отличия. Преди да пробие и да се превърне в истинско "литературно явление", както го наричат критиците, Райън получава повече от 40 отказа от издатели.

Защо "Сърце на вятъра" е необикновен роман? Защото е колкото характерно ирландски, толкова и универсален. Защото е многопластов и многогласов, но въпреки това разказва една история. Защото поглъща читателя и го провокира да надникне в най-тъмните кътчета на съзнанието си, като го подсеща за онези мисли, които никога не изричаме и които не ни се иска да признаем дори пред самите себе си.

В него има и измама, и убийство, но въпреки това книгата не е криминален роман. Има ирония, но не е забавна книга. Има любов, но няма щастлив край. Всъщност "Сърце на вятъра" печели читателите със своята сдържана, лишена от битовизъм реалистичност, нетрадиционната композиция и дълбоките, ненатрапчиви послания.

Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Древна светлина" на Джон Банвил

Древна светлинаОще един ирландец, чиито романи са си спречелили почитатели по цял свят. Джон Банвил е носител на множество литературни награди, включително "Букър" и "Франц Кафка". Извън основното си творчество той е автор и на няколко класически криминални романа, издадени под псевдонима Бенджамин Блак.

"Древна светлина" е историята на възрастния актьор Алекс Клийв. В края на кариерата и живота си той се връща все по-често към спомените от миналото си. От първата голяма любов, през най-тежките загуби на близки хора, миналото винаги оставя сянката си върху неговото настояще.

Дори когато получава неочаква покана да се снима във филм. При това в главна роля. Клийв се потапя изцяло в работата си, но на снимачната площадка се случва нещо, което ще му припомни с болезнена яснота болката от разбитото сърце.

Най-прекият път към "Древна светлина" е ТУК.

"Книга за Балтиморови" на Жоел Дикер

Книга за БалтиморовиВъпреки че действието на романа му се развива в Америка, Жоел Дикер е роден в Швейцария. Носител е на няколко престижни отличия, сред които и наградата "Гонкур" на гимназистите. Това съвсем не значи, че книгите му са насочени изцяло към младите читатели, но пък е повече от показателно за стила му на писане − лек, увлекателен и въздействащ едновременно.

"Книга за Балтиморови" отново ни среща с Маркъс Голдман, когото познаваме от предходния роман на Дикер "Истината за случая Хари Куебърт". Маркъс е писател и съвсем логично една от основните теми в романа е писателският труд. 

Колкото до историята, тя, както донякъде подсказва заглавието, е семейна сага. Но и любовна история, и историята на едно приятелство, а също така и онази история, която ще ни накара да се замислим колко малко ценим онова, което имаме, независимо колко ценно всъщност е то.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Вила с басейн" на Херман Кох

Вила с басейнИма много причини да харесваме Херман Кох. Ще започнем с прекрасното му чувство за хумор, ще споменем умението му да изненадва читателя и ще завършим с "Вечерята", "Вила с басейн", "Уважаеми господин М." и "Одеса Стар". Независимо кой от изброените ще е първият негов роман, който четете, сигурни сме, че ще ви хареса достатъчно и ще пожелаете да прочете и останалите.

"Вила с басейн" обаче ни е особено любим. С характерното си умение да показва обективно съвременните нрави Кох никога не отправя директна критика. Той оставя читателите сами да направят своите изводи и го прави толкова умело, че романите му се помнят дълго след като сте ги прочели. 

Историята проследява причините, довели до една предизвестена смърт. От самото начало знаете кой ще умре. Знаете и как. Остава да разберете защо. Марк Шлосер е лекар с блестяща кариера, богати и в повечето случаи известни пациенти. 

Ралф Майер е известен актьор, който умира от тежко заболяване. И в последните си мигове има нужда от помощта на своя лекар. Как започва познанството им и какво ги отвежда до избора, който ще направят. 
Морал, вина и черен хумор се преплитат в един наистина майсторски построен роман, който можете да откриете ТУК.

Сподели.