5 съвременни британски писатели, които не бива да подминавате

Pinterest LinkedIn +

От английски хумор до ирландски чар и от майсторски шпионски интриги до най-добрите постижения на постмодерната литература – причините да се спрем именно на тези петима писатели са повече, отколкото можем да изброим. Гарантираме ви обаче, че няма да съжалявате, независимо кои от техните романи си изберете.

Робърт Галбрейт 

Да избягаш от себе си винаги е почти невъзможно, а да избягаш от славата може би е единственото по-трудно нещо. Особено когато си автор на една от най-четените поредици романи на своето време. Вероятно именно това е причината Дж. К. Роулинг да избере псевдоним, за да издаде следващата си поредица.

Създателката на Хари Потър сменя не само името си, но и жанра. Така се появяват Робърт Галбрейт и неговите романи за  частния детектив Корморан Страйк, в които ще откриете всички положителни черти на криминалния роман, но и солидна доза хумор. 

Роулинг всъщност дори не променя радикално стила си. Тя пише с лекота, изгражда интересни и многопластови персонажи и изцяло ни потапя в атмосферата на Лондон. Още първият роман от поредицата за детектив Страйк, "Зовът на кукувицата", постига огромен успех, завладявайки сърцата и на читателите, и на критиците. 

Ако все още не сте попадали на романите на Робърт Галбрейт, определено си заслужава да им отделите време, а най-прекият път към тях е ТУК.

Джон льо Каре

Джон льо Каре също е псевдоним. Зад него се крие английският писател Дейвид Корнуел. Сигурни сме, че повечето от вас знаят, че Джон льо Каре е едно от най-големите имена в света на шпионския трилър. Това, което може би не знаете, е, че самият той е работил за тайните служби в Англия. 

Тъй като започва да пише, докато все още е част от тях, първите му творби излизат под псевдоним, а когато се отдава изцяло на литературната си кариера, вече е станал известен като Джон льо Каре.

Романите му са много повече от сложно заплетена фабула. В тях ще откриете внимателен и доста критичен поглед към важни морални въпроси, остроумни диалози и майсторски стил, придържащ се към традициите в жанра, положени от автори като Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар.

Голяма част от произведенията на Джон льо Каре са екранизирани. Бестселърите му се пренасят не само на големия, но и на малкия екран, при това още от края на шейсетте години, когато става известен. Един от най-впечатляващите филми по роман на льо Каре през последните години е "Дама, поп, асо, шпионин", в който главната роля беше поверена на Гари Олдман.

Така че ако обичате шпионски истории, не ни остава нищо друго, освен да ви пожелаем приятно четене и да ви напомним, че най-лесният начин да се сдобиете с романите на Джон льо Каре е ТУК.

Джон Банвил

Роден в Ирландия, Джон Банвил е безспорно едно от най-интересните имена в съвременната литература. Той става световноизвестен през осемдесетте години, но започва да пише и публикува първия си роман цели десет години по-рано.

Носител е на редица от най-престижните литературни отличия, включително и награда Букър, за която е номиниран няколко пъти и печели през 2005 година с романа "Морето".

Едно от най-ярките произведения на Банвил е романът "Недосегаемият" – напрегнат трилър, в който писателят умело вплита хаплив хумор, осмиващ социалните недъзи. В това произведение писателят ни среща с бивш служител на британското разузнаване и дългогодишен художествен експерт, който е разкрит като двоен агент и е опозорен до степен, в която животът му губи всякакъв смисъл.

Извън основното си творчество Банвил е изкушен и от така наречените черни романи, които пише и издава под псевдонима Бенджамин Блек. В една от последните си творби в този жанр – "Чернооката блондинка" – той "съживява" емблематичния герой на Реймънд Чандлър – Филип Марлоу.

Ако сте любопитни да научите повече за Банвил и неговите романи, можете да го направите ТУК.

Хелън Филдинг

Обичаме книгите на Хелън Филдинг, защото, ако има персонаж, който може да ни накара да посегнем към чиклит жанра, това е единствено и само Бриджет Джоунс. Симпатичната пухкава лондончанка, която мечтае да отслабне, да открие любовта, да спре да пуши, да открие любовта, да си намери нова работа и може би да открие истинската любов, е любимка на милиони жени по цял свят.

А ако трябва да сме честни екранизациите по романите на Хелън Филдинг, в които ролята на Бриджет е поверена на Рене Зелуегър, са доказателство, че мъжете се забавляват с премеждията на Бриджет Джоунс не по-малко от дамите.

Книгите на Филдинг са написани под формата на дневник, а характерният й и изключително свеж хумор е една от основните причини за огромния успех на поредицата.

И така, романите за Бриджет Джоунс вече са три и докато очаквате екранизацията по последната (поне засега) книга от поредицата "Бриджет Джоунс: Луда по онова момче", имате достатъчно време да ги прочетете всичките. Най-лесният начин да го направите е ТУК.

Иън Макюън 

Иън Макюън е най-награждаваният английски писател и безспорно е един от най-талантливите европейски творци на нашето време. Автор на десетина романа, Макюън е вдъхновение не само за читателите от няколко поколения, но и за редица по-млади от него творци.

Иън Макюън преминава през различни етапи в творчеството си, печели впечатляващ брой литературни отличия и, естествено, е преведен по цял свят. Ранните му и доста мрачни готически творби му печелят прозвището Ian Macabre.

В края на осемдесетте години стилът на Макюън осезаемо се променя, а когато през 1997 година излиза романът "Неумолима любов", отличен с награда "Букър", писателят се превръща в едно от най-важните имена в постмодерната литература.

Голяма част романите му са екранизирани, а огромният брой литературни награди, които е печелил Макюън, е повече от красноречив. Така че ако досега не ви е оставало време за неговите романи, горещо ви препоръчваме да започнете от ТУК.

Сподели.