5 романа на Филип Рот, или изкуството да бъдеш различен

Pinterest LinkedIn +

Определян като най-значимия съвременен американски писател, Филип Рот е награждаван, критикуван, обожаван, приеман, отричан и най-важното – четен и превеждан по цял свят.

Филип Рот е един от малкото световноизвестни писатели, които имат академично образование по литература, преподавател в университети от Бръшляновата лига и вдъхновител на цяло следващо поколение творци. 

Освен това е автор на седмицата на издателство Colibri, което означава, че между 4 и 10 април всички романи Рот са с 30% намаление. Като прибавим към изключителния стил на Рот и умението му да изненадва читателите тези особено изкушаващи цени, едва ли има нужда да ви убеждаваме, че си заслужава да изберете именно някоя от неговите книги за следващо четиво.

Това, което можем да направим, е да улесним избора ви със следващите пет заглавия.

"Синдромът Портной"

Филип Рот е автор на повече от тридесет романа, но именно "Синдромът Портной" е книгата, която го прави известен. Заглавието постига огромен комерсиален успех още с излизането си през 1969 година. Определян от критиката като комичен шедьовър, "Синдромът Портной" е безспорно най-известната творба на Рот и изключително значимо за времето си произведение.

От днешна гледна точка едва ли бихме го нарекли скандален, но хапливият хумор, който струи от всяка страница на "Синдромът Портной", продължава да печели нови читатели на Рот вече повече от четири десетилетия.

Продукт на сексуалната революция от шейсетте години на миналия век, романът е дръзка изповед на един иначе съвсем обикновен ерген, пропита с псевдорелигиозен хумор. Главният герой Алекс Портной лежи на кушетката на своя психоаналитик, изваждайки на повърхността всичките си комплекси – Едипов, за малоценност, сексуално-фетишистки. 

Ако сте любопитни да разберете защо "Синдромът Портной" е най-четената книга на Рот, можете да го направите ТУК.

"Писателят призрак"

"Писателят призрак" поставя началото на своеобразна поредица от романи на Рот, в които основният персонаж е Нейтан Зукърман (в някои преводи Цукерман). Сюжетът е изпълнен с литературни и исторически препратки, които се заплитат в нещо, което можем да определим като почти криминална история и истински литературен трилър.

И така, Нейтън е прохождащ писател, пред когото се отваря невероятната възможност да се срещне с един от своите вдъхновители – писателя Лоноф. По време на престоя си в дома на Лоноф Нейтън среща и една необикновена млада жена, която ще го накара да си зададе страшно много въпроси и ще даде тласък на и без това богатото му въображение.

"Писателят призрак" е особен роман, който едновременно засяга няколко теми. Сред тях са темите за живота на евреите в САЩ след Втората световна война и за създаването на едно литературно произведение, за писането като процес и за вътрешния свят на писателите.

Най-прекият път към "Писателят призрак" е ТУК.

"Възмущение"

Действието в повечето романи на Рот се развива в Ню Джърси. Причината е, че самият писател е роден там. Във "Възмущение" той ни среща с 19-годишния Маркъс Меснър. Маркъс е син на месар, живее в Нюарк, Ню Джърси, и погледът му към света съвсем не е оптимистичен.

Действието се развива през 50-те години на ХХ век – епоха, белязана от множество събития и особено важна в американската история. Корейската война е в разгара си, а бащата на Маркъс решава да го изпрати в колеж, откъсвайки го от обичайната среда.

Въпреки че се озовава чак в Охайо, а може би именно затова, Маркъс не успява нито да се отърси от страховете си, нито да се впише в новата си среда. Предстоят му множество разочарования – излъгани очаквания и любовни несполуки. Перспективата да се озове на фронта в Корея променя цялостно мотивацията му за живот.

Рот успява да погледне от различен ъгъл на една епоха, описвана от много писатели преди него, и да представи своя, както обикновено, нетрадиционен прочит на събитията. В случай че искате да разберете какъв е той, можете да намерите "Възмущение" ТУК.

"Животът ми като мъж"

Бляскав език и неподражаем стил са едни от най-често срещаните определения, когато става дума за романите на Филип Рот. Това, което задължително трябва да добавим, е и прекрасното му (макар и хапливо) чувство за хумор.

"Животът ми като мъж" е един от най-добрите примери за остроумието на писателя. В първата част на романа се срещаме с Нейтан Зукърман, чийто стремеж да се държи "мъжествено" се сблъсква с нежната му момчешка природа.

Това е първата поява на Нейтан в творбите на Рот, макар че тук той е продукт на въображението на друг писател. Името му е Филип и макар да се появява чак във втората част на книгата, именно той разказва историята през цялото време.

Другата основна тема в романа е отношението между писателя и неговата работа – мотив, който ще се появява и в други творби на Рот.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Животът ми като мъж" ТУК.

"Гърдата"

Филип Рот открито признава, че един от писателите, които винаги са го вдъхновявали, е Кафка. Затова няма нищо изненадващо, че в някои от творбите му има изключително силни абсурдни елементи.

Е, главният герой в "Гърдата" няма да се превърне в насекомо, тъй като автор на новелата е Рот, а той е известен със свободата на еротичното си въображение... Така че героят се превръща в женска гърда. 

Неговото име е Дейвид Алън Кепеш. Той е млад професор по литература, който се радва на добро здраве, красива външност, както и на прекрасната си приятелка. Всичко това обаче неочаквано приключва, когато една нощ той се преобразява.

При това не в какво да е, а в огромна женска гърда. Седемдесеткилограмова, висока метър и осемдесет и три, с розово зърно, което стърчи тринадесет сантиметра напред. А най-страшното е, че е запазил целия си академичен разсъдък, но е в състояние да го използва.

В какво ще се превърне животът му след тази метаморфоза, можете да разберете само като прочетете "Гърдата". А най-прекият път към новелата е ТУК.

Сподели.