5 причини да съблечем пижамата, преди да си легнем

Pinterest LinkedIn +

Да спим голи! Точно така. Това е последната препоръка на медицински специалисти, които дори съставиха списък с най-добрите причини да изхвърлим пижамата си или поне да я събличаме, преди да си легнем.

Предотвратява диабет

Определено звучи странно, но в никакъв случай не е нелогично, поне според учените. Те твърдят, че в телата си възрастните имат малки количества кафява мастна тъкан. Когато спим на прекалено висока температура, количеството й намалява. Установено е, че хората, които спят на по-студено, имат 2 пъти повече от кафявата мастна тъкан и по-добра чувствителност към инсулин, което намалява риска от диабет.

Подобрява съня

За да заспим, тялото ни се нуждае от определена температура. Според изследователите хората, страдащи от безсъние, имат по-висока телесна температура преди сън в сравнение с тези, които нямат проблеми с него.

Влияе благотворно на връзката ни

Данни от изследване на американски учени показват, че двойките, които спят голи, имат по-щастливи отношения. Те обясняват това с факта, че при "контакт кожа с кожа" се отделят хормони, които сближават партньорите.

Подсилва имунитета

Един от хормоните, отделящи се при "контакта кожа с кожа", е окситоцин, а той има положителен ефект върху кръвното налягане и подобрява имунната система. Така се намалява производството на кортизол – хормона на стреса.

Подобрява женското здраве

Прекалено високата температура може да стане причина за развитие на твърде много бактерии в областта на вагината. Когато спите без пижама, на областта се дава повече въздух, което, от своя страна, предотвратява инфекции.

Сподели.