5 по Рихтер, или петима писатели, които знаят как да разтърсят литературния свят

Pinterest LinkedIn +

Скандални, различни, провокативни и много известни - около добрите писатели винаги се вдига шум! Но следващите петима автори предизвикват повече вълнения в литературните среди от колегите си. Мразени, обожавани, критикувани и възхвалявани - те определено имат какво да ви кажат!

Ървин Уелш

Уелш пише за онези неща, които са извън общоприетите ценности и норми, извън толерантността. Вълнуват го теми като наркотиците, футболното хулиганство, секса и проблемите на работническата класа. 

Често го наричат скандален, а името му се свързва най-вече с първия му роман "Трейнспотинг", превърнал се в световен бестселър, а впоследствие и в кинохит. Сигурни сме, че повечето от вас са гледали хитовата едноименна лента на Дани Бойл.

Това, което вероятно не знаете за Уелш, е, че е роден в Единбург, по образование е компютърен специалист, а преди да започне да пише романи, работи като журналист и пише пиеси. Стилът му също е изключително интересен, той пренебрегва умишлено нормите на традиционния литературен език и създава произведенията си на родния си единбургски диалект.

Сред най-известните романи на Ървин Уелш са "Порно", "Престъпление" и "Креватните тайни на майсторите готвачи". Повече информация за предизвикателния шотландец и неговите творби можете да намерите ТУК.

Мишел Уелбек

Световно- (и скандално-) известен, Мишел Уелбек е саркастичен, остроумен и непредвидим. Френският писател притежава особено чувство за хумор и се превръща в сензация още с първия си роман "По-широко поле за борбата". Именно той го утвърждава като основна фигура в едно ново поколение писатели във френската литература през деветдесетте.

Не по-малко интересни обаче са и останалите му произведения. С романите "Елементарните частици", "Платформата", "Възможност за остров" и "Карта и територия" Уелбек се утвърждава като един от най-четените и превеждани съвременни френски писатели.

Печелил е множество авторитетни френски литературни награди, включително и Гонкур. И едва ли има нужда да споменаваме, че продажбите на книгите му са огромни. Защо обаче е скандален? Първо, заради темите си, и, второ, заради начина, по който ги поднася на публиката.

Когато излиза романът "Елементарните частици" (смятан от повечето критици за най-доброто постижение на писателя), около Уелбек се завихря истински медиен скандал. Причината е изгонването му от литературното списание Perpendiculaire.

Уелбек отговаря на отправените му обвинения (а те са доста разнородни и срещу него е заведено дори съдебно дело) и успява да обърне целия медиен шум в своя полза и да си направи добра реклама.

Ако все още не сте чели Уелбек, препоръчваме ви да започнете от ТУК.

Брет Ийстън Елис 

Американският писател Брет Ийстън Елис е известен най-вече като автор на хитовия роман "Американски психар". Книгата предизвиква истински скандал още преди да е публикувана. Първото издателство, на което Елис предлага "Американски психар", го отхвърля като твърде сексистки. Терминът, който използват за произведението, е мизогиния и означава "омраза към жените".

Въпреки това обаче Брет Елис успява да си намери издател, а книгата постига впечатляващ успех и е последвана от не по-малко успешна екранизация. Елис е считан за един от най-изтъкнатите представители на така нареченото "поколение Х"– на родените между шейсетте и осемдесетте години на миналия век. 

Героите на романите му обикновено са преуспели, егоистични и празни млади хора, които посвоему страдат от участта си. Критиците на писателя го наричат нихилист, но самият той е склонен да определя себе си като моралист.

И макар "Американски психар" да е най-известната и най-противоречива творба на Елис, останалите му произведения също са успешни. Още първият му роман, написан и издаден докато Елис е студент, е продаден в 50 000 копия само за година.

Ако досега не сте попадали на романите на Брет Елис, можете да ги намерите ТУК.

Амели Нотомб

Една ексцентрична дама, която има своето заслужено място сред литературните новатори. Провокативна и пълна с изненади, Амели Нотомб се радва на международен успех вече две десетилетия. Първият й роман "Хигиена на убиеца" излиза през 1992 г., а след него писателката радва феновете си с ново заглавие всяка година.

Често я наричат рок звездата на френскоезичната литература, по-консервативните читатели я определят като скандална, а самата тя казва, че е графоманка и става опасна, ако не пише. Продуктивността й обаче не само радва почитателите й, но и не прави произведенията й по-малко стойностни.

Романите й наистина са много, но са кратки, а стилът й е ярък, нестандартен и без излишества. Още една любопитна подробност - тя твърди, че пише на ръка, а не на компютър. Освен това по-голямата част от произведенията й са отличени с престижни литературни награди.

Ако по някаква причина все още не сте попадали на Амели Нотомб, най-лесният начин да поправите този пропуск е ТУК.

Фредерик Бегбеде

Лошото момче на френската литература - Фредерик Бегбеде - умее да пише, да дразни, да разсмива и да предизвиква противоречиви реакции. Или го обичате и го чете, или го мразите и пак го четете, защото той определено знае как да провокира любопитството дори на онези, които не го харесват.

Той не се притеснява да пише за неща, за които повечето хора дори не говорят. Ироничен, саркастичен, провокативен, Бегбеде е известен парижки денди и заклет купонджия. Освен това има репутация на истински Дон Жуан, която се старае да поддържа и с действията, и с романите си.

В повечето случаи предизвиква полемики и яд именно с книгите си. Емблематичният му роман "9,99 лв." (оригиналното заглавие е "6.66 euro") е безпощадна критика на рекламния бизнес и става причина писателят, който по онова време работи като рекламист, да бъде уволнен.

Загуба, която, както вероятно вече сте се досетили, Бегбеде успява да обърне изцяло в своя полза. Повече за професионалния дразнител на френската литература и неговите романи можете да научите ТУК.

Сподели.