5 нови заглавия, които да си подарите за Деня на книгата

Pinterest LinkedIn +

На 23-ти април отбелязваме Деня на книгата, а какъв по-добър повод от това да си подарите хубав роман, приятно преживяване и вълнуващи литературни срещи. Най-лесният начин да го направите е като посетите книжарницата на издателство Colibri, което ви е подготвило прекрасни изненади за празника.

Повече от двадесет години на 23-ти април се отбелязва Световеният ден на книгата и авторското право. Той е важно събитие за всички изкушени от литературата, а датата съвсем не е избрана случайно. На 23-ти април са родени или починали едни от най-големите имена в света на словото като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков.

По традиция издателство Colibri е подготвило не само вълнуващи срещи с интересни личности, но и специално намаление от 30% на ВСИЧКИ заглавия от каталога си. Повече за събитието можете да научите ТУК. А ние ви предлагаме 5 изкушаващи нови заглавия, за да улесним поне малко избора ви.

"Машенка" на Владимир Набоков

Автор, който няма нужда от представяне, Набоков е познат най-вече с "Лолита", но както вероятно знаете, тя е едно от късните му произведения. Първият му роман е "Машенка", издаден през далечната 1926 година. Той излиза за първи път на български сега, в превод на Пенка Кънева. Публикувана под псевдонима В. Сирин, книгата проследява историята на група руски емигранити в Берлин.

В началото на ХХ век те преживяват в един пансион в Берлин, тъгувайки за Русия, застинали в неизвестността между тъжното си минало и изпълененото с неясноти бъдеще. Сред тях е и Лев Глебович Ганин, който получава неочакван "подарък" от съдбата. Неговият съсед му показва снимка на съпругата си, която очаква да пристигне след броени дни.

Изненадан, Лев разпознава в нея първата си любов. Потънал в носталгичните си романтични спомени, той се изпълва с надежда, че може би ще успее да открие щастието отново. Надежда, която угасна толкова бързо, колкото се е и появила. Тъжен и дълбок, "Машенка" е роман колкото за живота в изгнание, който самият Набоков познава болезнено добре, толкова и за любовта. Истинската, силна, болезнена любов към жената и към родината.

Най-прекият път към "Машенка" е ТУК.

"Една любов на Суан" на Марсел Пруст

Първа и единствена част от многотомника "По следите на изгубеното време", "Една любов на Суан" е само началото на необикновеното пътешествие, с което Марсел Пруст се налага като един най-ярките представители на модернизма в литературата. Независимо дали сте чели седемте романа, или тепърва ще се запознаете с творчеството на големия писател, горещо ви препоръчваме да отделите време за това ново издание не само защото преводът е нов, а и защото книгата е прекрасна. Тя е и единствената от цикъла, която може да бъде четена като самостоятелно произведение.

Неподражаемият стил на Пруст, неговите дълги, сложни, изискващи повишено внимание от страна на читателя изречения правят творбите му изключително въздействащи, макар понякога да са трудни за четене. Да, "Една любов на Суан" не е книга, която можете да чете между другото и в метрото. Тя провокира, предизвиква, поглъща и отвежда съзнанието към неочаквани паралели.

Едновременно с това в световната литература едва ли има по-задълбочен анализ на любовната обсебеност. Разказ за ревност, съмнение, за крехкостта на доверието и за силата на емоциите, "Една любов на Суан" е проникновен и обсебващ, превърнал се в безспорна класика роман. Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Огън и ярост" на Майкъл Улф

Независимо дали смятате, че щом Доналд Тръмп е станал президент, значи няма нищо невъзможно, или намирате този развой на събитията за логичен, убедени сме, че "Огън и ярост" ще ви бъде интересна, стига да се интересувате от политика.

Майкъл Улф е американски журналист, носител на редица награди и автор на бестселърите "Финансови загуби" и "Човекът, който владее новините". Книгата на Улф е блестящ репортаж, който проследява първите няколко месеца от най-противоречивата президентска администрация на нашето време.

Улф е имал възможността да наблюдава и опише, не без доза чувство за хумор, Белия дом на Тръмп отвътре и повдига завесата пред всички любопитни, като предлага изобилие от нови продробности. За хаоса в Овалния кабинет, за уволненията, за Обама и защо Доналд Тръмп предизвиква толкова много разноогласия.

Можете да намерите "Огън и ярост" ТУК.

"Пук!" на Валери Петров

Една от многото причини да обичаме Валери Петров са прекрасните му стихове. Другата – гениалните му преводи на Шекспир. Третата са филмите по неговите сценарии... Можем да продължим с изброяването, но ще споменем само още една: "Пет приказки". Книга, която безспорно заслужава място във всяка библиотека и приказки, които продължават да радват децата поколения наред.
Пук Валери Петров
Сигурни сме, че добре познавате всичките пет приказки, но всеки повод да се срещнете отново с тях е изкушаващ. Затова нямаме търпение да ви разкажем за новото, много красиво издание на една от любимите ни приказки – "Пук".

Историята на Лили и Хрили е едновременно забавна и трогателна, а великолепните илюстрации на Мила Янева-Табакова превръщат четенето в още по-голямо удоволствие. Едно малко момиче, една телефонна кабина и едно истинско приятелство.

Момиченцето е Лили. Тя има харпун, изгоряла е от слънцето и обича да слуша приказки по телефона. Така започва нейната история, а как ще приключи, можете да научите ТУК.

"Изкушението да бъдеш щастлив" на Лоренцо Мароне

Завършил право, италианският писател Лоренцо Мароне решава, че тази професия е твърде ограничаваща за богатото му въображение и се посвещава на литературата. "Изкушението да бъдеш щастлив" е първият му роман, написан с изключително чувство за хумор и постигнал сериозен успех не само в Италия.

И така, Чезаре е на 77 години. Не обича жена си. Не се разбира с дъщеря си. А синът му Данте... Е, да го кажем така, комуникацията е нарушена. Чезаре знае, че Данте е хомосексуален, но фактът, че признанието така и не е направено, разрушава връзката между баща и син.

По принцип Чезаре няма проблем с тази ситуация. Той пие вино с приятели, среща се със симпатичната Росана, жрица на любовта, която се представя за медицинска сестра, и някак си се е отказал от общуването с близките си.

Един ден обаче решава да помогне на съседка и това ще го накара да погледне на живота си, а и на семейството си по съвсем различен начин. Какво трябва да се случи, за да осъзнае, че може би харесва живота си, можете да научите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.