5 нетрадиционни предложения за четиво на плажа

Pinterest LinkedIn +

Когато става дума за книга, която да вземете за лятната си почивка, обикновено предложенията са чиклит или криминален роман.

Ако ви се иска да излезете извън рамките на това клише, можем да ви помогнем с няколко нетрадиционни идеи за плажно четиво.

"Кафка на плажa" на Харуки Мураками

Изключително подходящо четиво за почивката ви, не толкова заради заглавието, колкото защото четенето на "Кафка на плажa" изисква спокойствие. Романът на Мураками просто не е от книгите, които можете да четете, докато пътувате в метрото.

Ако досега не сте попадали на книгите на Мураками, който е не само един от  най-добрите съвременни японски писатели, но един от най-добрите съвременни писатели изобщо, "Кафка на плажa" е точно книгата, с която трябва да започнете пътуването си из неговото творчество.

"Кафка на плажa" е историята на един избягал от дома си тийнейджър, чиято цел е да докаже, че е достатъчно корав да се справи сам с живота. Пътешествието му го среща с много необикновени личности и го отвежда до една малка частна библиотека, в която ще открие начин да се усъвършенства и самообразова. Неговата история се преплита с тази на друг интересен персонаж, един странен мъж, който умее да говори с котки, но не умее да чете и да пише.

"Наръчник на оптимиста" на Матю Куик

Дори да сте гледали екранизацията по романа на Матю Куик (Matthew Quick) това съвсем не е причина да подминавате книгата. Silver Linings Playbook (Наръчник на оптимиста) е необикновен роман, разказващ още по-необикновена история.

 Едновременно трогателна и забавна, книгата е дебютният роман на Куик и му донася световна популярност. Написан с изключително чувство за хумор, с малко луди, но безкрайно чаровни персонажи, Silver Linings Playbook със сигурност ще ви заплени.

Пат е бивш учител по история, който прекарва няколко години в психиатрична клиника след сериозен емоционален срив. Убеден, че животът му всъщност е филм, режисиран не от кого да е, а от самия Бог, Пат е готов на всичко, за да се върне към нормалния начин на живот и да спечели отново съпругата си.

"Лабиринтът: Невъзможно бягство" на Джеймс Дашнър

Лятото е прекрасен момент да се отдадете на някоя фантастична поредица. От друга страна обаче, няколко дни на морето със сигурност няма да ви стигнат да изгълтате пет-шест дебели тома, така че е по-добре да изберете нещо с по-скромен обем. Например The Maze Runner (Лабиринтът: Невъзможно бягство) на Джеймс Дашнър (James Dashner).

Романът е първа част от трилогия и предстои да бъде екранизиран, което е още една причина да го прочетете, преди да се е появила лентата. Особено подходящ избор за фенове на The Hunger Games (Игрите на глада), The Maze Runner попада в категорията young-adult литература, но това съвсем не е причина да подценявате книгата.

Романът е футуристична антиутопия и проследява историята на Томас, който се събужда на непознато място и помни само името си. Мястото се нарича Езерото и е заобиколено от огромен лабиринт, който непрекъснато се променя и има само един изход, през който никой не е минавал жив. Томас и останалите момчета в Езерото не помнят нищо от предишния си живот. Докато един ден в света им се появява момиче, което носи ужасяващо послание.

"Марли и аз" на Джон Гроган

 Още една книга, която задължително трябва да прочетете, дори да сте гледали филма. Marley & Me: Life and Love with the World's Worst Dog (Марли и аз) е автобиографичен роман на журналиста Джон Гроган (John Grogan), превърнал се в световен бестселър.

Всеки, който има домашен любимец, и особено стопаните на кучета, знае колко се променя животът ни, когато в него се появи животно. Лабрадорът Марли, кръстен на Боб Марли, е едновременно очарователен и неконтролируем и не е просто важна част от живота на стопаните си, а става част от семейството им.

Marley & Me е от онези книги, които ще ви разсмеят и трогнат до сълзи и със сигурност ще искате да я прочетете повече от веднъж. Едва ли има нужда да споменаваме, че едноименната лента на режисьора Дейвид Френкел (David Frankel) с Оуен Уилсън (Owen Wilson) и Дженифър Анистън (Jennifer Aniston) също е прекрасна.

"Лятна книга" на Тубе Янсон

Туве Янсон (Tove Jansson) е най-известна с поредицата си детски книжки. Ако все още не сте се сетили, става дума за муминтролите - онези очарователни същества, които живеят в Муминска долина и превръщат авторката си в може би най-популярния финландски писател.

Това, което може и да не знаете, е, че тя е не само писател, но и художник. Нейно дело са илюстрациите към шведския превод на "Хобитът" на Дж. Р. Р. Толкин и "Алиса в Страната на чудесата" на Луис Карол. Собствените й книги също са написани на шведски.

Въпреки че името се свързва най-вече с поредицата за муминтролите, Туве Янсон е автор и на романи за възрастни. Един от тях е "Лятна книга" (оригиналното заглавие е Sommarboken) - история за една възрастна художничка, която прекарва лятото с шестгодишната си внучка на един остров.  

Независимо дали ще се спрете на някое от тези заглавия, или ще изберете нещо напълно различно, не забравяйте да оставите място за книга в багажа си, когато потеглите към морето.

Сподели.