5 начина да подобрим съня си

Pinterest LinkedIn +

До неотдавна, сънят все още беше до голяма степен загадка за учените. Последните изследвания обаче показват, че той е жизненоважен за всеки жив организъм. По време на сън се отключват важни процеси, които позволяват обновяването на тъканите, стимулират правилното функциониране на имунната система, както и изхвърлянето на отпадни вещества от клетките в мозъка.

Въпреки че повечето от нас са наясно с огромното значение на редовния качествен сън, в суматохата на ежедневието може да се окаже предизвикателство да си осигурим препоръчителното количество пълноценна почивка. Днес ще ви предложим няколко съвета как да промените това. Следвайки тези пет идеи, ще си осигурите нощна почивка, която ще допринесе за това всяка сутрин да отваряте очи освежени и изпълнени със заряд за новия ден.

1. Създайте си режим на сън

Последователният режим е ключов за регулирането ба биологичния ви часовник. Той ще помогне на тялото ви да бъде готово за заспиване, когато наближи обичайният час за лягане, а също така ще допринесе за по-лесното събуждане сутрин. Макар повечето хора да смятат, че уикендът е моментът, в който трябва да си “наваксат” недостатъчното количество сън, истината е, че човешкият организъм има нужда от регулярен режим. Ето защо не ви съветваме да попадате в капана на съботно-неделното сутрешно излежаване. Тялото ви ще бъде благодарно за тази рутина!

Обърнете внимание на действията, които извършвате вечер. Оставете телефона, телевизора и друг тип електроника около час преди лягане. Създайте си вечерен “ритуал”, койо включва четенето на любима книга, топла вана или други релаксиращи дейности (например медитация или йога нидра). Така ще можете да се отпуснете и да заспите по-лесно.

2. Създайте комфорт в спалното помещение

Създаването на комфортна среда за сън е предопределящо за добрата почивка през нощта. Осигурете си комфортна температура, тъмнина и тишина доколкото е възможно. Инвестирайте в удобства, като висококачествен поддържащ матрак и възглавници. Ако не ви харесва усещането на вашия матрак, но не сте сигурни кой би бил подходящ за вас, обърнете внимание, че се предлагат двулицеви матраци с различна твърдост. Така можете да експериментирате, докато откриете какво е най-доброто за вас.

Ако стаята ви не е изцяло тъмна, може също така да си набавите плътни завеси или удобна маска за очи. По този начин ще можете да си осигурите тъмнина по време на сън. Блокирането на светлината ще ви осигури по-дълбок и възстановяващ сън, без прекъсвания.

3. Внимавайте с кофеина и алкохола

Повечето хора се наслаждават на поне 1-2 чаши кафе или чай през деня. Важно е обаче да знаете, че кофеинът се разгражда дълго време. Ето защо препоръчваме да избягвате приема на стимулиращи напитки поне 6 часа преди обичайния ви час на лягане.

Алкохолът от своя страна кара мнозина да се отпуснат и дори да се почувстват сънливи. Той обаче влияе върху циклите на съня. Поради това може да ви накара да се събуждате по-често, да спите неспокойно и дори да сънувате кошмари. В случай, че изпитвате затруднения със съня, ограничаване на количеството алкохолни напитки, които консумирате, би могло да ви се отрази благотворно.

4. Спортувайте редовно

Редовните физически упражнения не само подобряват физическото ви здраве, но и са едно от нещата, което може да подобри съня ви. Опитайте се да вмъкнете поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата. Не забравяйте да избягвате интензивното физическо натоварване твърде скоро преди сън, тъй като това може да ускори метаболизма и сърдечния ви ритъм, като по този начин затруднят заспиването ви.

5. Управлявайте стреса

Стресът и тревожността са водещи фактори, отключващи проблеми със съня. Научете се да се справяте със стреса, като практикувате техники за релаксация (например медитация или дихателни упражнения). Може също така да обмислите възможността да споделите товара си с доверен приятел или професионален терапевт, ако изпитвате хроничен стрес или депресивни състояния.

В заключение, добрият нощен сън е от съществено значение за цялостното ви здраве и благополучие. Като установите последователен режим на сън, ограничите приема на кофеин и алкохол, правите редовно физически упражнения и управлявате нивата на стрес, можете да се приближите значително към регулярната дълбока нощна почивка, от която се нуждаете. Комфорта на леглото също е ключов фактор, който можете лесно да подобрите, благодарение на отличните оферти в онлайн магазин за матраци. Прилагането на тези съвети ще ви помогне да се събуждате освежени и енергични всеки ден, изпълнени с вдъхновение и наслада от живота.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.