5 книги в помощ на родителите

Pinterest LinkedIn +

Дори да не ни се иска да го признаем, невинаги успяваме да се справим с родителските задължения. Невинаги реагираме правилно, а всъщност понякога изобщо не знаем как да реагираме, когато детето ни плаче, капризничи, болно е или просто му е трудно да общува. Ще се изненадате и колко голяма част от отговорите на тези сложни въпроси можете да откриете, ако попаднете на правилната книга. Следващите пет заглавия съчетават полезното с приятното и могат да бъдат наистина безценни помощници на всеки родител.

Седемте най-често срещани гряха при отглеждането на единствено дете

Ако непрекъснато се колебаете дали не глезите детето си прекалено, или пък дали не сте твърде строги с него, дали трябва да се отнасяте с него като към възрастен или да го оставите да се наслаждава на детството си, дали трябва да не сте прекалено грижовни и изобщо дали се справяте като родител на единствено дете, трябва да знаете най-вече едно нещо - не сте единствените с тези проблеми.

"Седемте най-често срещани гряха при отглеждането на единствено дете" е книга, насочена към всички родители и вдъхновена от личния опит на авторката Каролин Уайт. Освен родител на единствено дете, тя е и редактор на издание, свързано с отглеждането на деца, за което е направила стотици интервюта с единствени деца и с техните родители.

В резултат от дългогодишните си наблюдения в "Седемте най-често срещани гряха при отглеждането на единствено дете" тя успява да предложи практически (и често много забавни) съвети за преодоляване на най-често срещаните грешки, които родителите на единствени деца допускат.

Можете да намерите "Седемте най-често срещани гряха при отглеждането на единствено дете" ТУК.

Десетте най-важни неща, които можете да направите за децата си

Всеки родител иска да направи най-доброто за детето си, но невинаги е лесно да преценим какво е то. Как да разберем дали сме на прав път? И какво е наистина важно да правим, ако искаме да отгледаме здрави, щастливи и уравновесени деца. Според авторката на "Десетте най-важни неща, които можете да направите за децата си" Рони Джей, майка шест деца (три нейни и три доведени), основните правила могат да бъдат сведени до десет.

В желанието си да бъде възможно най-добър родител тя изучава какво точно правят опитните родители и въз основа на тези наблюдения и на собствения си опит определя кои са нещата, които е наистина важно да направим за децата си.

Освен това ще ви помогне да си отговорите на въпроси като: защо не бива да отговаряте на всяко детско "защо?", кога да казваме "не", как да разрешим детските спорове, как да откажем детето от вредната храна, как да превърнем наказанието в поощрение и как да се освободим от собствените си родителски фантазии, за да не сме разочаровани.

Можете да намерите "Десетте най-важни неща, които можете да направите за децата си" ТУК.

Преди децата ти да те побъркат, прочети това!

Да бъдеш родител понякога е истинско изпитание. И почти на всеки му се е случвало поне веднъж да бъде подлуден от собствените си наследници. Няма смисъл да крещите, колкото и да ви се иска, нито да си скубете косите или да се опитвате да избягате. Ако ви е трудно да бъдете такива родители, каквито сте мислели, че ще бъдете, и не сте убедени в способността си да се справите, "Преди децата ти да те побъркат, прочети това!" е точната книга за вас.

Авторът на "Преди децата ти да те побъркат, прочети това!" Найджел Лата е един от най-известните психолози в Нова Зеландия, водещ на няколко телевизионни предавания и, не на последно място, родител. Автор на няколко световноизвестни бестселъра за отглеждане и възпитание на подрастващи, сред които "Напред в Тъмноземието", "Как да разкрием хищниците сред нас", "Прочети това, преди пубертетите в дома ти да те побъркат!" и "Бойни мъдрости за преуморени родители".

Изхождайки както от професионалния, така и от личния си опит, в "Преди децата ти да те побъркат, прочети това!" Лата дава полезни практически съвети, които ще ви помогнат не само да издържите критичните първи десет години, но дори да се радвате на детето си, както и то на вас. 

Можете да намерите "Преди децата ти да те побъркат, прочети това!" ТУК.

Когато се появи детето

Франсоаз Долто е едно от най-значимите имена във френската и в световната психоаналитична наука. Трудовете й са класически, а приносът й към развитието на науката - огромен. Долто завършва медицина и специализира детска психиатрия. След като се раждат трите й деца, тя се концентрира основно върху проблемите, свързани с лечението, профилактиката и възпитанието на децата, като едновременно с това работи и пише.

"Когато се появи детето" е заглавието на ежедневна рубрика в радиопредаване, в която в продължение на две години Долто отговаря на писма на слушатели. Колкото и разнообразни да са въпросите, които й отправят, обаче, нейните отговори винаги са конкретни и полезни. В книгата й са засегнати всякакви проблеми, с които биха могли да се сблъскат родители, баби и дядовци, учители, педагози: от първите, често необясними за родителите реакции на бебето - до далеч по-сложния свят на тийнейджърите, от това как да научим малчуганите да подреждат играчките си - до изграждането на хигиенни навици.

Общото послание на книгата "Когато се появи детето" е колко е важно уважението към детето като към самостоятелно същество за постигането на пълноценно общуване между него и родителите. Според Долто трябва да се възпитава с думи, с обич и с търпение, с пример, а не с нервност, принуда и насилие. Само така детето би могло да израсне като пълноценна личност и да открие своето място и призвание в обществото.

Можете да намерите "Когато се появи детето" ТУК.

Как да възпитаваме момичета

Първата книга на Стив Бидълф "Как да възпитаваме момчета" се превръща в световен бестселър още с издаването си през 1994 година. Това е първата подобна книга, посветена изцяло на нуждите на момчетата. С конкретната си тематика тя спечелва вниманието на стотици родители, които харесват ясния и достъпен стил на Бидълф. Така той се превръща не само в световноизвестен семеен терапевт, но и в неоспорим авторитет в областта на отглеждането на деца и изкуството да бъдем родители. 

Следващите му книги - "Тайната на щастливите деца", "Още тайни на щастливите деца" и "Възмъжаване" - се радват на не по-малък успех и се превръщат в настолни четива на близо четири милиона семейства от цял свят.

В "Как да възпитаваме момичета" в центъра на вниманието попадат момичетата. Изложени са характерните особености на петте ключови етапа в момичешкото развитие от раждането до пълнолетието, както и рисковите ситуации в хода на израстването: прояви на агресивност, хранителни смущения, телесни изменения, депресивни състояния, зависимост от социалните мрежи, от дрога и алкохол, първи стъпки в секса.

От позицията си не само на психолог, но и на родител, Бидълф създава книга, която е едновременно наръчник за родителите и призив да бъдат бдителни. Не на последно място препоръките му имат за цел да помогне на майките и бащите да изградят здрави връзки на доверие и разбирателство с дъщерите си.

Можете да намерите "Как да възпитаваме момичета" ТУК.

Сподели.