5 книги, с които да разнообразите лятото си

Google+ Pinterest LinkedIn +

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и да си изберете.

"Екипът на Смайли" на Джон льо Каре

Екипът на СмайлиВсепризнат майстор на шпионските трилъри, Джон льо Каре е майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Романите му са увлекателни, изтъкани от напрежение и неизменно повдигат важни теми.

Джордж Смайли, един от най-ярките и известни персонажи на Джон льо Каре, се завръща в "Екипът на Смайли". Въпреки че е в оставка, легендарният шпионин е призован, за да разпознае трупа на бивш съветски генерал, когото някой е застрелял от упор в лицето.

Оказва се, че генералът е бил двоен агент по време на Студената война и британските тайни служби искат да покрият случая. Джордж Смайли обаче е решен да открие убийците на своя някогашен приятел и тръгва по следите им. Докъде ще го отведе това разследване, можете да научите ТУК.

"Законът за детето" на Иън Макюън

Законът за дететоЕдно от най-значимите имена в съвременната британска, а и световна литература, Иън Макюън е сред писателите, които определено не свързваме с определението "плажно четиво". Ако обаче и вие като нас смятате, че почивката може да се посвети и на четене на сериозна литература, то "Законът за детето" е прекрасен избор.

Книгата повдига няколко изключително важни въпроса, свързани с правата на децата, отговорностите на възрастните и докъде трябва да се простират свободата и нейното ограничаване. Романът проследява историята на Фиона Мей, съдия в Семейното отделение на Висшия лондонски съд. 

Фиона е отдадена на работата си и въпреки че бракът ù е в криза, успява не само да се грижи за собствените си деца, но и да отделя време за Адам Хенри − непълнолетно момче, болно от левкимия, което отказва да се лекува заради религиозните си убеждения. 

Фиона посещава Адам в болницата и между двамата постепенно се създава особена емоционална връзка, която ще има неочакван финал. "Законът за детето" повдига множество сериозни въпроси. Например способно ли е безпристрастното правосъдие да излекува раните, нанесени на децата от семействата и обществото?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите книгата ТУК

"Осъзнат живот" на Стивън Грос

Стивън ГросСтивън Грос е изтъкнат американски психоаналитик с дългогодишна практика, а "Осъзнат живот" е първата му книга, която още с появата си получава възторжени отзиви от критиката и читателите и става бестселър. 

Грос описва по необикновен начин един на пръв поглед съвсем обикновен процес: говорене, слушане и разбиране. Чрез своите кратки документални разкази авторът успява, изпозвайки дългогодишния си опит, да ни преведе през поредица от емоции до сериозни изводи, като извлича от дълбините на несъзнаваното истинската причина за човешкото преживяване.

Какви са скритите мотиви, оформящи нашето съществуване? "Осъзнат живот" повдига сериозни теми. Например как да преодолеем смъртта и загубата на близки хора, предателството, защо лъжем, какво мотивира решенията ни в действителност и още много интересни въпроси, към чиито отговори Стивън Грос деликатно отвежда читателите.

Най-прекият път към "Осъзнат живот" е ТУК.

"През девет планини" на Катерина Хапсали

През девет планиниВ делничните дни рядко имаме време за поезия, но това не значи, че сме изгубили способността си да я ценим. Ето защо смятаме, че лятната почивка е прекрасна възможност да се потопите в една различна, дълбока и искрена книга със стихове.

Катерина Хапсали е журналист с дългогодишен опит и автор на изключително успешния роман "Гръцко кафе", отличен с награда "Перото" и приза "Цветето на Хеликон". "През девет планини" е първата стихосбирка на писателката.

Самата Катерина Хапсали описва книгата като "една книга с 42 състояния". Толкова са стихотворенията, събрани в нея, и макар всяко от тях да е зареденено с огромна емоция, само едно има заглавие. На него е кръстена и книгата.

"През девет планини" е книга за емоцията от писането и четенето на поезия, за споделените мигове между автор и читател, за думите, които сами намират своя път от едно сърце към друго, и за още много прекрасни неща. А най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" на Рафаел Джордано

Твоят втори живот започваЕдин нетрадиционен роман с дълго заглавие, който със сигурност се вписва идеално в понятието "почивка", без това да означава, че е несериозен. Рафаел Джордано е френска писателка, автор на няколко нехудожествени книги, посветени на психологията.

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" е първият ù роман. Дълбоко оптимистичен, забавен и разведряващ, той ни среща с Камий. Тя е почти на 40 и като че ли си има всичко: и хубава работа, и щастливо семейство. Само че животът ù е някак рутинен и скучен, докато не среща "рутинолога" Клод Дюпонтел.

Тази среща ще промени не само нея, но и много други хора. Защото Клод е убеден, че Камий страда от "остър рутинит" и трябва да се избави от него с помощта на поредица от завладяващи приключения с любопитни наименования, които постепенно ще я избавят от усещането за безсмисленост.

Какви са техните имена и как да се спасите от всичко рутинно, можете да научите ТУК

Сподели.