5 книги, които очакваме с нетърпение през 2016 година

Pinterest LinkedIn +

През 2016 година издателство Colibri ще ни зарадва с дългоочакваните продължения на няколко от най-обичаните си поредици, както и със сериозен брой нови и много любопитни заглавия.

"Портата на Месията" на Филип Льо Роа

Филип Льо Роа е музикант, пътешественик, рекламист и писател. В средата на 90-те години на XX век, повлиян от класиците на америкаското кино и американския черен роман, той се отдава на писането. Автор е на повече от десет трилъра и е носител на най-престижната френска награда за криминална литература "Последното завещание".

"Портата на Месията" е богато документиран криминален роман с необичаен сюжет, посветен на генезиса на свещената книга на мюсюлманите. Често го сравняват с "Шифърът на Леонардо". Историята започва с младия теолог Симон Ланж, усамотил се в Тибет в търсене на покой и просветление.

Опитът му да постигне душевен мир обаче е нарушен от събития, свързани не само със собствения му произход, но и с този на Корана. Родителите му умират внезапно, а малко след това Сомон научава, че те всъщност са негови осиновители.

И той тръгва по следите на дълбоко крити тайни. От Портата на Месията, през която Иисус влязъл в Йерусалим, през Берлин, Париж, Лондон и Бейрут – той достига до Сирия, "от която започва всичко". Ако сте любопитни да научите какво открива там, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Полукрал" на Джо Абъркромби

Джо Абъркромби е един от любимите ни фентъзи писатели. Безспорен майстор в жанра, той заслужено се нарежда до имена като Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън и Брандън Сандерсън. Ако вече сте чели трилогията "Първият закон", със сигигурност ще се зарадвате да научите, че Абъркромби подготвя нова поредица, а първата книга от нея – "Полукрал" – ще се появи през 2016 година.

В "Полукрал" се срещаме с принц Ярви, син на краля на Гетланд – сурова земя, която ражда свирепи воини със сърца от камък и ръце от желязо. Проблемът е, че принцът няма две ръце. А един сакат слабак няма място нито в тренировъчвия квадрат, нито в стената от щитове, нито дори в тронната зала на баща му. Още по-малко на Черния трон, без значение дали е законен наследник, или не.

Само че принц Ярви знае, че ако ти трябват две ръце, за да държиш меч, една е достатъчна, за да наръгаш някого в гръб. Особено ако е направлявана от остър като бръснач ум. И е твърдо решен да получи онова, което му принадлежи по право.

Докато очаквате излизането на "Полукрал", може да намерите всички произведения на Джо Абъркромби ТУК.

"Пазачът на фара" на Камила Лекберг

Кралицата на скандинавската криминална литература Камила Лекберг продължава изключително успешната си поредица със седми роман. След драматичния финал на "Русалката" в "Пазачът на фара" отново се срещаме с Патрик и Ерика.

Те отглеждат новородените си близнаци и се опитват да подкрепят сестрата на Ерика, преживяла трагичен инцидент. Едновременно с това Патрик разследва убийството на Матс Сверин, финансов директор на строителен проект за милиони.

Някогашната му приятелка от училище Ани се приютява на наследения от семейството й Призрачен остров заедно с петгодишния си син Сам, решена да го предпази от дебнещото ги зло с цената на всичко.

На същия този злокобен остров сто години по-рано е живял странният пазач на фара Карл, поддържащ необичайни отношения с приятеля си Юлиан и жена си Емели. Каква е връзката на тези отдавна забравени хора и събития с настоящето – ще разберем, когато излезе "Пазачът на фара".

Дотогава обаче имате време да прочетете цялата поредица, ако все още не сте го направили, а най-прекият път към романите на Камила Лекберг е ТУК.

"Полуизгубен" на Сали Грийн

Поредицата на Сали Грийн "Полуживот" се превърна в истинска сензация още с появата на първата книга от трилогията "Полулош". Добрата новина за многобройните фенове на романите е, че финалната трета част, озаглавена "Полуизгубен", ще излезе през пролетта на 2016 година.

В "Полуизгубен" Натан отново трябва да бяга и да се крие. Съюзът на свободните вещици и магьосници е почти унищожен. Разделни, слаби и обезверени, бунтовниците имат само един шанс за победа над Ловците и това е нова, по-смела стратегия.

За целта трябва да намерят липсващата част от амулета на Гейбриъл – древен артефакт, чиято мощ прави приносителя му непобедим по време на битка. Това обаче никак няма да е лесно, защото тя се пази от саможивата и страховита вещица Леджър. За да спечели доверието й, Натан трябва да замине за Америка и да я убеди да му даде амулета.

Дали Натан ще успее да сложи край на кървавата гражданска война между Черните и Белите вещици веднъж завинаги – ще научим през пролетта. А дотогава можете да намерите първите две части от поредицата ТУК.

"Уважаеми господин М" на Херман Кох

Нашумелият холандски писател Херман Кох е подготвил ново завладяващо четиво за почитателите си. След огромния успех на "Вечерята", издаден в 37 държави и преведен на 33 езика, Кох се наложи като едно от най-интересните имена в съвременната европейска литература.

Най-новият му роман "Уважаеми господин М" ни среща с възрастния вече писател М., който си спомня младостта си и как е пробил на литературната сцена с роман за изчезнал учител. Преподавателят по история Ландзат се изгубват безследно след кратка афера с красива ученичка. Видян е за последен път в района на вилата, където момичето е било с новия си приятел.

Тази история донася огромен успех и международна известност на М., но в края на кариерата си писателят постепенно изпада в забрава. Не го е забравил обаче мистериозният съсед от долния етаж, който следи всяка крачка на М.

Какво общо има той с изчезналия учител от романа на М., къде е границата между фикция и реалност и, разбира се, кой е убиецът? Ако изобщо има такъв, защото учителят може би е жив.

Докато очаквате излизането на "Уважаеми господин М", можете да научите повече за Херман Кох и неговите романи ТУК.

Сподели.