5 дами, които покориха световната литература

Pinterest LinkedIn +

Напоследък все по-често се повдига въпроса колко по-трудно е за дамите, които са си избрали писането за професия, да постигнат онова, което постигат мъжете писатели - да намерят издател, да бъдат приемани като автори на сериозна литература и дори да се покатерят до върховете на класациите за бестселъри. И все пак, някои успяват да направят всичко това и дори повече.

Убедени сме, че добрият писател е добър независимо от пола, религията, цвета на кожата и всички останали повърхностни белези на своето същество. Колкото и абсурдно да звучи обаче все още има професии, в които жените все още се налагат много по-трудно от мъжете. И една от тях е писателската. 

Пишещите жени по-трудно намират както издатели, така и признание. Петте дами, за които ще ви разкажем сега, са повече от достатъчно доказателство в подкрепа на твърдението, че жените писатели по нищо не отстъпват на мъжете. Общото помежду им е, че всички те са световно известни, изключително талантливи, НЕ пишат любовни или еротични романи, а произведенията им се продават в огромни тиражи. 

Дж.К. Роулинг 

Има много причини жените писатели да използват мъжки имена като псевдоними. Понякога го правят просто, за да избягат от собствената си слава, както е в случая с  Дж. К. Роулинг. Името й винаги ще се свързва с поредицата фентъзи романи "Хари Потър" и въпреки че първият й роман след книгите за момчето магьосник, "Вакантен пост", постигна огромен успех, за следващите си произведения Роулинг предпочете да използва псевдоним.

И така: всички знаят, че Робърт Галбрейт е псевдоним на  Дж. К. Роулинг, но ясно поставеното разграничение между творбите, издадени под двете имена, все пак работи. Какво обаче е общото и защо можем смело да твърдим, че Роулинг е брилянтна, независимо от жанра, в който твори? Отговорът е успеха. Книгите от поредицата "Хари Потър" са  продадени в над 450 милиона екземпляра в цял свят, преведени са на повече от 70 езика в повече от 200 страни.

"Вакантен пост", първият й роман за възрастни, е многопластова сатира на съвременното обществото, в която няма дори минимален фантастичнен елемент и въпреки това печели не само високите оценки на критиката, но и много нови фенове на Роулинг.

Колкото до поредицата криминални романи, която започва със "Зовът на кукувицата", определян като майсторски изпипана творба, книгите успяват да привлекат внимание още преди да стане ясно кой се крие зад псевдонима Робърт Галбрейт. 

Ако все още не сте попадали на приключенията на детектив Страйк, гарантираме ви, че са точно толкова вълнуващи, колкото и тези на Хари, макар и в свят без магия. Най-прикият път към тях е ТУК.

Сали Грийн 

Още една забележителна дама, отново англичанка и автор на фентъзи. Само че в книгите на Сали Грийн магията е доста по-сурово занимание, отколкото в романите на Роулинг. Тук няма островърхи шапки, няма замъци и пищни коледни тържества. На тяхно място има една метална клетка, много въпроси без отговори и твърде много черни и бели представи в свят, в който нищо не е черно-бяло.

Сали Грийн буквално покори света още с дебютния си роман "Полулош", преведен на 51 езика, отличен с няколко престижни награди и едва ли има нужда да го споменаваме, но все пак - продаден в огромни тиражи. При това в писането й няма нищо женско, можем дори да кажем, че конкурира бруталността на Джордж Р. Р. Мартин.

Факт е, че с "Полулош" Сали Грийн не само се утвърди като едно от най-интересните нови имена във фантастичната литература, но и успя да измести от челните места в класациите "Здрач" и "Игрите на глада". 

Ако сте любопитни да научите повече за Грийн и романите й можете да го направите ТУК.

Долорес Редондо 

Долорес Редондо е много неща. Юрист, гастроном, собственик на ресторант и най-вече един от най-успешните баски писатели. При това успява да си спечели световна известност не с детски книжки и исторически произведения (на каквито все пак е автор), а с една спираща дъха криминална трилогия.

Първата книга от трилогията - "Невидимият пазител" е продадена на 32 издателства от цял свят и е преведена на 30 езика. Броят на посетителите в долината на река Бастан, където се развива действието в романите на Редондо, се е увеличил със 70 процента след излизането на романите.

Редондо печели възхищението на критиците и любовта на читателите с изключителния си стил. Книгите й се отличават от конвенционалния криминален роман, стуктурата им е много по-сложна, без от това да пострадат съспенса или лекотата, с която се чете историята.
Така че, ако обичате добре разказани и наситени с напрежение истории, горещо ви препоръчваме романите на Долорес Редондо. Можете да ги намерите ТУК.

Алисия Хименес Бартлет

Една от най-популярните и обичани криминални авторки в Испания, Алисия Хименес Бартлет, е от онези писатели, към които човек се пристрастява. Дори да не е почитател точно на криминалните романи. Просто, защото умее да увлича и да потапя читателите си в атмосферата на света, за който пише.

Основният персонаж в поредицата на Бартлет е инспектор Петра Деликадо. Иронична, скептична и своенравна. Действието в романите се развива в Барселона, а интригата е умело преплетена с важни социални теми. Така че съвсем не е изненадващо, че Алисия Хименес Бартлет се превръща в истинска литературна звезда още с появата на първия роман за Деликадо през деветдесетте години.

От тогава до днес поредицата се радва на огромен успех и впечатляващи тиражи. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Камила Лекберг

Кралицата на скандинавската литература, която покори сърцата на читателите по цял свят, Камила Лекберг е от онези дами, които макар да са постигнали огромен успех, не се главозамайват от него. Лекберг има зад гърба си 7 романа, преведени на всички европейски езици и издадени в милионни тиражи.

Продажбите на произведенията й надминават дори тези на Стиг Ларшон. Наричат я "шведската Агата Кристи", а единствената друга жена писател, постигнала такова психологическо майсторство в изграждането на криминални профили, търсейки идентичността на убиеца, е Патриша Хайсмит.

Така че, ако по някаква причина сте смятали, че жените са твърде мекушави, за да пишат за убийства, романите на Лекберг със сигурност ще променят мнението ви. Най-прекият път към тях е ТУК.

Сподели.