4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

Pinterest LinkedIn +

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено, а следващите четири романа са сред най-ярките му произведения.

Кой е Джон льо Каре? Британският писател, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е създател на един от най-известните шпиони в света − Джордж Смайли. Преди да се отдаде изцяло на писателската си кариера, самият Корнуел работи като таен агент в разузнавателните структури на Обединеното кралство. 

След изключителния успех, който постига третият му роман "The Spy Who Came in from the Cold", превърнал се в истински международен бестселър още с излизането си през 1963 година, Дейвид Корнуел се посвещава изцяло на писателската си кариера.

Освен напрегнати сюжети и динамично действие обаче романите на Джон льо Каре притежават и други литературни качества. Патриотизмът, шпионажът, целта, оправдаваща средствата и умело изграденият съспенс се превръщат в "оръжие", което авторът използва, за да засегне наистина сериозни теми като моралните ценности и тероризма. Всичко това − без да изневери дори за миг на елегатния стил и остроумието си.

"Най-търсеният човек"

Джон Льо КареВдъхновен от реален случай, "Най-търсеният човек" ни пренася в Хамбург. Мелик Октай е турчин, боксьор, който живее в града заедно с майка си. Една вечер, прибирайки се към дома си, Мелик забелязва, че някой го следи.

Мистериозният преследвач се оказва млад мъж на име Иса, който твърди, че е студент по медицина. В действителност обаче е издирван терорист. С гостопиемството си Мелик неволно задейства верига от събития, в които се намесват разузнавателни агенции на три страни.

Как ще се отрази това на живота му и какво е общото между мистериозния му гост, млада адвокатка, работеща за неправителствена организация, и един влиятелен банкер? Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Изменник по вкуса ни"

Изменник по вкуса ниТипично в свой стил Джон льо Каре превръща една романтична ваканция в истински шпионски трилър. Историята започва с идилчната почивка на двама влюбени на карибски остров. Университетският преподавател Пери и приятелката му случайно се запознават с тайнствен руски олигарх.

Дима, както се представя той, признава, че е специалист по пране на пари. И се надява, че Пери е английски шпионин или познава някой такъв, защото има ценна информация, която иска да продаде в замяна на укритие.

Това, което Пери не подозира, е, че това случайно запознанство ще промени живота му завинаги. Льо Каре ни потапя в истинска лавина от перипетии и интриги, които ще ви отведат в Лондон, Париж и швейцарските Алпи, за да се стигне до неочакван и разтърсващ финал.

Най-прекият път към "Изменник по вкуса ни" е ТУК.

"Достопочтеният ученик"

Льо Каре"Достопочтеният ученик" е втората книга от най-известната трилогия на Джон льо Каре. Поредицата, озаглавена "Карла", започва с "Дама, поп, асо, шпионин" и завършва с "Екипът на Смайли". Джордж Смайли, истинска легенда в разузнаването, се заема да възстанови репутацията на британските тайни служби, компрометирани от действията на съветски двоен агент.

Въпреки че предателят вече е разкрит, цялата шпионската мрежа, наречена Цирка, е съсипана. Така Смайли се оказва, макар и временно, шеф на тайните служби. И решава да изпрати Джери Уестърби − агент, наричан "достопочтения ученик" − в Хонконг, за да събере сведения, които ще му помогнат да отмъсти на съветския офицер Карла.

Определян като изящен и интелигентен, стилът на Джон льо Каре превръща "Достопочтеният ученик" в истинско удоволствие за читателя. Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Екипът на Смайли" 

Екипът на СмайлиФиналът на трилогията е наричан от критиците истински триумф. Няма как да не се съгласим, още повече като се има предвид колко високи очаквания носят първите две книги. "Екипът на Смайли" е низ от неочаквани обрати, а Джордж Смайли получава последна възможност да победи най-злия си враг.

Смайли е повикан да идентифицира трупа на бивш съветски генерал, с когото някога е работил. След като разбират, че възрастният мъж е бил двоен агент по време на Студената война, тайните служби се опитват да покрият случая, но Смайли е решен да го разплете докрай.

Не само защото убитият е бил негов приятел, но и защото, неочаквано дори за него самия, следите на убийците го отвеждат при най-стария му противник − неуловимия съветски шпионин Карла. За да победи, Смайли има нужда от най-добрите си хора. 

Най-прекият път към "Екипът на Смайли" е ТУК.

Сподели.