37 романа са номинирани за Европейската литературна награда "Димитър Димов" през 2020 г.

Pinterest LinkedIn +

Първият етап от второто издание на конкурса Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов" приключи. 21 български издателства подадоха номинациите си за общо 37 романа, от които 13 са от чуждестранни европейски автори, а 24 – от български.

В настоящия втори етап от конкурса ще бъдат определени 5 романа, които ще стигнат до финала. Тази отговорна задача ще бъде поверена на експертното жури в състав Теодора Димова (председател), проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж, Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург проф. Пламен Дойнов, критикът, есеист и публицист Митко Новков и Свилен Спасов – един от инициаторите и учредител на фестивала "ВарнаЛит". Имената на финалистите ще бъдат обявени  публично в края на март, а всеки от тях ще бъде официално поканен на церемонията по връчването на наградата, която ще се състои в края на май в морската ни столица. Победителят ще получи парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

Освен Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов" тази година журито ще връчи и още една награда – за превод на най-добре представилия се преводач на роман сред подададените от издателите номинации.

Конкурсът Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов" е учреден под патронажа на кмета на Община Варна по повод 110 години от рождението на писателя Димитър Димов, които отбелязахме през 2019 г. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на континента Европа и издадени на български език в предходната на връчването година.

През 2019 г. отличието бе връчено за първи път на френския писател Жером Ферари за романа му "Проповед за падането на Рим" (изд. "Факел Експрес"). Другите четирима финалисти в първото издание бяха руснакът Дмитрий Глуховски с "Текст" (изд. "Сиела"), българинът Добромир Байчев с "Глиненият цар" (изд. Конкурс за непубликуван български роман "Развитие"), литовецът Саулюс Шалтянис с романа "Дневникът на еврейската принцеса" (изд. "Наука и изкуство") и британката Тайе Селаси с романа "Отивам си е възвратен глагол" (изд. "Жанет 45").

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.