Жером Ферари е първият носител на Европейска литературна награда "Димитър Димов"

Pinterest LinkedIn +

На 29 май 2019 г. бе дадено началото на "Варна Лит" – платформата, която обединява писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители. Програмата на фестивала през първия от общо четирите фестивални дни съчета посещения в класни стаи и няколко цветни събития.

В първата вечер на фестивала бе обявен и първият носител на Европейската награда за литература "Димитър Димов – "Жером Ферари, авторът на романа "Проповед за падането на Рим" (издателство "Факел Експрес").

Церемонията се проведе в препълнената Градска художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Събитието бе открито с музиката от филма "Осъдени души", в изпълнение на оркестър "Анима".

Официални гости на събитието бяха министърът на културата Боил Банов, заместник-кметът на Варна Коста Базитов и аташето по сътрудничество в областта на френския език от представителството на Френския институт в гр. Варна Ерик Перотел.

След тях на сцената се качиха авторите на романите финалисти Дмитрий Глуховски с "Текст" (изд. "Сиела"), Добромир Байчев с "Глиненият цар" (изд. Конкурс за непубликуван български роман "Развитие"), Жером Ферари с "Проповед за падането на Рим" (изд. "Факел Експрес") и Саулюс Шалтянис с романа "Дневникът на еврейската принцеса" (изд. "Наука и изкуство"). Петият финалист – Тайе Селаси с романа "Отивам си е възвратен глагол" (изд. "Жанет 45") – бе възпрепятствана и не успя да присъства лично на събитието.

След разговор между четиримата присъстващи финалисти критика, есеист и публицист Митко Новков, член на журито, името на победителя съобщи председателят на журито и дъщеря на Димитър Димов: писателката Теодора Димова. След нея се изказаха останалите от пазеното до момента в тайна жури на наградата: проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж, Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов.

Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.