39 романа се състезават в първото издание на Европейската литературна награда "Димитър Димов"

Pinterest LinkedIn +

През юни 2019 г., по повод 110 години от рождението на големия български писател и ерудит Димитър Димов, ще бъде връчена първата Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов".

Престижният приз, който има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Европа и издадени на български език, бе учреден през миналата година от известната писателка и дъщеря на Димитър Димов – Теодора Димова, и от управителния съвет на фестивала ВарнаЛит, под патронажа на кмета на Община Варна.

Право да номинират произведения имаха само издателите, които по регламент могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 г. Крайният срок за подаване на заявки за номинации бе 15 януари. Издателствата, кандидатствали със свои произведения за конкурса, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на конкурса, е 39, като 28 от тях са на български автори и 11 – на европейски. Имената на петимата финалисти ще бъдат обявени публично на 31 март. Всеки от тях ще бъде поканен официално на церемонията по връчване на престижното отличие.

Европейската литературна награда "Димитър Димов" е първата награда, за която се състезават едновременно български и чуждестранни автори, издадени на български език. Наградният фонд е в размер на 10 000 лева и ще бъде връчен лично на автора на романа победител в края на месец май тази година – по време на фестивала ВарнаЛит в морската столица.

Сподели.