3 страхотни романа, които да си подарите тази пролет

Pinterest LinkedIn +

Винаги е приятно да посрещнете новия сезон с нещо ново – нова прическа, нова дреха и разбира се, нова книга. Предлагаме ви този път да обогатите библиотеката си с поне едно от следващите три изключително интересни заглавия.

"Романът на Яворов" на Михаил Кремен

Една от безспорно най-обсъжданите книги в българската литература на ХХ век, "Романът на Яворов" притежава особена притегателна сила, която провокира любопитството на поколения читатели. Михаил Кремен е съвременник и приятел на Яворов, а документално-мемоарната книга, в която разказва трaгичната история на поета, се превръща в център на общественото внимание още с появата си през 1953 година.

Литературна сензация или литературен скандал? Непосредствено след излизането си "Романът на Яворов" е и двете. Кремен нарушава наложените по онова време стереотипи, но това съвсем не означава, че не се придържа към фактите, дори напротив - отнася се с респект към документалния материал.

Това ново издание на "Романът на Яворов" е изкушаваща възможност да се докоснете до един от най-драматичните и едновременно с това най-интересните периоди в литературната ни история. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Панталоните на мъртвеца" на Ървин Уелш

В началото на 90-те години на миналия век "Трейнспотинг" буквално разтърсва световната литература и прави Ървин Уелш много известен. Три години по-късно, когато се появява едноименният филм на Дани Бойл, вече всички познават Марк Рентън и компания. Едва ли е нужно да ви припомняме, че именно в този филм Юън Макгрегър прави една от най-ярките си роли.

И така, всички са гледали "Трейнспотинг", а предполагаме, че повече от вас са чели и романа, затова няма да се впускаме в предистория, а направо ще ви разкажем за "Панталоните на мъртвеца", в която отново се срещаме с Марк Рентън – преуспял, но все още недоволен от живота, защото макар да печели добре, непрекъснато пътува и не е успял да изгради нормална връзка.

И сякаш това не е достатъчно, но дори случайно среща Франк Бегби, от когото се крие от години. При това има основателна причина да смята, че Бегби иска да му отмъсти, но за своя изненада открива, че човекът, когото е познавал като наркоман и психопат, в момента е известен творец. Всъщност дори изглежда, че Бегби не търси отмъщение. А може би това е само привидно?

"Панталоните на мъртвеца" е истински реюниън на героите от "Трейнспотинг", циничен, забавен и динамичен от първата до последната страница. А най-прекият път към него е ТУК.

"Сливовиц" на Катерина Хапсали

"Сливовиц" е роман за едно необикновено приятелство, за търсенето на себе си, за личните кризи, за чуждите амбиции, за трудните връзки и за всички онези малки или големи неща, които ни изграждат като личности. Започва с една млада жена, посрещаща утрото в квартално кафене с голямо уиски и след тежка раздяла, завършила с шумен скандал. Името ù е Александра, а проблемите в личния ù живот са само малка част от всичко, за което разказва.

Още с първите си страници "Сливовиц" не само провокира любопитството на читателите, но и успява да им подскаже, че е една от онези книги, в които всеки може да открие нещо, което познава болезнено добре – чувството за самота, усещането, че не можеш да контролираш собствения си живот, тежестта, която водят след себе си непрестанните усилия да оправдаеш нечии очаквания.

Катерина Хапсали успя да спечели вниманието както на критиката, така и на читателите още с първия си роман "Гръцко кафе", получил наградата "Перото" в категория проза през 2015-та година. "Сливовиц" е колкото различен от предхождащото го произведение, толкова и също като него неусетно увличащ в един пълнокръвен и съкровен свят.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.