3 нови книги, които не бива да пропускате това лято

Pinterest LinkedIn +

Трите заглавия, които ще ви представим, категорично не се вписват в традиционната представа за книга, която да вземеш на плажа. Освен това са много различни едно от друго, но определено заслужават внимание.

"WI-Fi Bg Bar" на Светослав Тодоров

Един нетрадиционен роман, подходящ както за фенове на фантастиката, така и за хора с чувство за хумор и може би най-вече насочен към онези читатели, които обичат забавната, остроумна и излизаща извън клишетата фантастична литература. "WI-Fi Bg Bar" е дебютен роман на познатия с работата си като преводач и продуцент Светослав Тодоров.

Очакват ви пътуване във времето, философски дилеми, исторически предизвикателства. Достатъчно показателно е и подзаглавието на книгата – "Сердикийски комикси", което подсказва недвусмислено къде ще се озове главният герой. Остава да разберете как, а именно това е най-забавната част.

И така, Светоний е безработен историк и преводач на средна възраст, който има склонност да се самосъжалява. Любимото му място, на което прави това, е бар в центъра на София. След една особено тежка вечер и инцидент в бара той се събужда... и разбира, че е попаднал в миналото.

По-точно в римска Сердика, а годината е 343-та. Как ще открие обратния път към своето време? Ами никак няма да е лесно, но пък ще бъде много забавно. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Да остаряваш бавно е изкуство" на Димитър Чавдаров

Професор Димитър Чавдаров е лекар с дългогодишна практика и автор на редица научни трудове в областта на мозъчната активност и нарушенията в нервно-психичното развитие. "Да остаряваш бавно е изкуство" е изключително достъпно написана, но и сериозно разглеждаща медицински факти книга, която ни позволя да надникнем в процесите, свързани с начина, по който времето се отразява на организмите.

Питали ли сте се например до каква степен гените са предпоставка за дълголетие? Оказва се, че съществуват повече от 1500 гена, от които зависят процесите на стареенето. Съществуват и няколко заболявания, например синдром на Блум и синдром на Вернер, при които в резултат от мутация в гени на клетъчното ядро болните остаряват много по-бързо от нормалното.

Но дори когато не става дума за рядко заболяване, хората често остаряват преждевременно. На какво се дължи това? Според доктор Чавдаров факторите и причините за интензивното стареене са много. В "Да остаряваш бавно е изкуство" той ги разглежда внимателно и след като разяснява причините за проблема, предлага възможните начини за неговото преодоляване.

Не, тази книга няма да ви поднесе ключа към вечната младост, но ще ви помогне да осмислите и избегнете част от факторите, състаряващи организма. Ако сте любопитни да научите, повече можете да го направите ТУК.

"Смисълът на живота" на Тери Игълтън

Тери Игълтън е известен британски литературен теоретик, автор на повече от четиридесет книги, включително превърналата се в настолно четиво на няколко поколения студенти по цял свят "Увод в литературната теория".

"Смисълът на живота", както вече вероятно сте се досетили, не е абстрактно есеистично разсъждаване, кръжащо около екзистенциални теми, а задълбочен и същевременно забавен анализ на въпроса за смисъла на живота. Професор Игълтън разглежда внимателно отговорите, предлагани от философията и литературата през вековете.

Естествено, те не само са много, но често са и противоречиви. А вместо да ни остави да се лутаме сред морето от възможни отговори, авторът ни предлага своето интересно и интелигентно решение за начините да преоткрием смисъла в нашия живот.

Най-прекият път към "Смисълът на живота" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.