3 книги на Лоран Гунел, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Не за първи път ви разказваме за френския писател Лоран Гунел и неговите необикновени книги, които с лекота съчетават увлекателността на романа с успокояващия ефект на популярната психология. Следващите три заглавия са красноречив пример за умението му да съчетава полезното с приятно и определено заслужават внимание.

Обещавам ти свобода

"Обещавам ти свобода" е шестата книга на Лоран Гунел – писател, но и психолог, преподавател в Университета в Клермон-Феран, посветил се на изучаване на човешкото поведение и вътрешното равновесие. Съчетавайки знанията на учен с писателския си талант, той създава поредица от изключително интересни произведения, които се радват на огромни тиражи по цял свят. Още първият му роман "Човекът, който искаше да бъде щастлив" се превръща в бестселър и е преведен на повече от двадесет езика.

В "Обещавам ти свобода" Гунел ни среща със световноизвестната певица Сибил Шърдун, която, вече в залеза на жизнения си път, се съгласява да присъства на събитие, свързано с едно от местата, на които е започнала кариерата си. Пренебрегвайки съветите на лекарите, тя решава да отиде и тъкмо там се среща за втори път с младия журналист Сам.

Дълбоко емоционален момент и за двамата, този втори разговор между тях се превръща не само в прекрасен начин да се запознаем с героите на книгата, но и в отправна точка на едно пътуване през миналото и настоящето, докосващо се до техния вътрешен свят и позволяващо ни да осмислим значението на житейските си избори.

Каква е тайната за постигане на лична свобода? И дали не трябва да се запитаме първо какво всъщност представлява тази свобода? Най-прекият път към отговора е ТУК.

Денят, в който се научих да живея

"Денят, в който се научих да живея" е роман, който поне на пръв поглед поднася екзистенциални въпроси. Докато го четете обаче ще се убедите, че смисълът на съществуването не е единствената важна тема в него, а също така и че когато излязат извън рамката на чисто теоретичното мислене, отговорите също се променят.

В това се убеждава и главният герой на книгата Джонатан – разведен, сравнително успешен застрахователен агент, който живее в Сан Франсиско. Животът му изглежда подреден, докато един ден неочаквана среща и едно злокобно предсказание не преобръщат напълно целия му свят.

Разхождайки се по кея, Джонатан среща мургава красавица, която предвещава края на живота му. Дали той ще приеме предсказанието сериозно и какви последствия ще имат нейните думи? Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

И ще откриеш съкровището в теб

Любопитен паралел между християнската религия и източните духовни учения, петият роман на Лоран Гунел "И ще откриеш съкровището в теб" проследява историята на Жереми и Алис, които са приятели от деца. Той е католически свещеник, тя – консултант във фирма, занимаваща се с имиджови стратегии.

На пръв поглед двамата сякаш нямат нищо общо, но приятелство им не само е истинско, а и им помага за разширят светогледа си. Когато Жереми споделя, че все по-малко хора посещават службите му, Алис решава да използва професионалните си умения, за да му помогне да върне хората в храма си.

Резултатите не закъсняват, а Алис, която е убедена атеистка, постепенно започва да преоткрива мърдостта на християнството. Резултатът е една модерна притча, колкото увлекателна, толкова и поучителна. В случай че искате да разберете как свършва тяхната история, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.