3 книги, които очакваме с нетърпение през 2019-та

Pinterest LinkedIn +

Ако очаквате продължението на любимата си книжна поредица или новия роман на определен автор със същото вълнение, с което чакате празниците и отпуската, значи познавате добре и радостта от обявяването на премиерните заглавия в началото на всяка година. Убедени сме, че литературни изненади през 2019-та няма да липсват, а също и че новината за скорошното излизане на следващите 3 заглавия ще ви зарадва.

"Смъртоносно бяло" на Робърт Галбрайт

Една от любимите ни криминални поредици през последните няколко години е тази за детектив Корморан Страйк. Колкото до нейния автор, повече от вас вероятно знаят, че Робърт Галбрайт всъщност е псевдоним на Дж. К. Роулинг, която все по-убедително се налага като един от най-разнообразните съвременни писатели.

Ако досега не сте попадали на романите от поредицата, горещо ви препоръчваме да им отделите време. Освен това трябва да сте подготвени, че в тях няма нищо фантастично. Тъкмо напротив, изключително реалистични са. И съвсем в духа на най-добрите традиции на крималния жанр, без да навлизат в клишетата.

Всъщност, едва ли ще ви изненадаме с твърдението, че Роулинг създава майсторски персонажи. Такива, които започвате да харесвате още от първите страници. Именно такъв е и детектив Страйк, който има тежък характер, но и безпогрешен нюх. Феновете на поредицата знаят, че стилът й е повече от увлекателен и със сигурност чакат с нетърпение четвъртата част, чието заглавие е "Смъртоносно бяло". Особено ако си спомняте добре многозначителния финал на третата книга "В служба на злото".

И тъй като премиерната дата все още не е обявена, най-лесният начин да направите чакането по-поносимо е като се потопите отново в първите три част. А най-прекият път към тях е ТУК.

"Изчезването на Стефани Мейлър" на Жоел Дикер

Ако вече сте чели "Истината за случая Хари Куебърт" и "Книга за Балтиморови" значи ще се зарадвате да научите, че през 2019 година предстои излизането на новия роман на Жоел Дикер. Заглавието му е "Изчезването на Стефани Мейлър", а сюжетът, както винаги, е наситен с изненади. Поредица от неочаквани събития постепенно разкрива връзката между персонажите, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Оказва се обаче, че всеки от тях има своя дълго пазена тайна.

Докато очакваме с нетърпение да разберем как ще ги застигне миналото, все още разполагате с достатъчно време да наваксате, ако по някаква причина не сте чели другите романи на Дикер. Писателят е роден в Женева и още съвсем млад печели първите си литературни отличия, а заедно с тях и любовта на читателите по цял свят.

"Истината за случая Хари Куебърт" е вторият роман на Дикер, отличен е с награда "Гонкур на гимназистите" и именно той донася международна слава на своя създател. В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите романите на Жоел Дикер ТУК.

"Поезия" на Пиер дьо Ронсар

Истинско литературно събитие и изкушение за всички, които имат отношение към поезията, тази книга е единственото от трите нови заглавия, чиято премиерна дата вече ни е известна. И тя е съвсем скоро. Още на 18-ти януари ще можете да се сдобиете с първото представително двуезично издание на поезията на Пиер дьо Ронсар на български език.

Колкото и да е изненадващо, до този момент стиховете на Ронсар не са се появявали в самостоятелно издание, а само в различни антологии. Прекрасният превод е дело на Кирил Кадийски, а удоволствието от четенето се допълва от факта, че можете да се насладите на стиховете и в оригинал.

Към всичко това се добавя и още една любопитна подробност. Както вероятно знаете, една от хипотезите, свързани с поета и неговото товрчество, е, че той има български произход. Макар че тя не е неоспорима, поддръжниците ù откриват своите доказателства в известните стихове от "Елегия за Реми Бело":

"Предците ми от край суров са, мой поете,
там Дунавът студен на Тракия съсед е;
в земите си – отвъд Унгария".


Най-прекият път към поезията на Ронсар е ТУК.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.