21 декември 2012 - краят на света идва! Отново.

Pinterest LinkedIn +

21-ви декември настъпи и ако вярваме на маите, или по-точно на някои техни тълкуватели, многобройните "пророци", НЛО фенове и дори на някои учени, днес ще дойде краят на света, какъвто го познаваме.

Феноменът, в който се е превърнала датата 21 декември 2012 г., води началото си от тълкуване на прочутия Календар на маите. Според него един от най-големите периоди от време, които обхваща - бактун, ще свърши именно в края на декември и ще доведе до Апокалипсиса чрез огромен катаклизъм. Google например отбеляза 21 декември именно с този факт (краят на календара на маите), като "вкамени" логото си в Doodle, подобен на древна маиска плоча.

Естествено въпреки множеството спекулации, учени експерти абсолютно опровергаха информацията, че светът свършва с края на календара. Идеята е проста – със завършека на единия период просто идва друг, както при нас се сменят месеците и годините.


Това, разбира се, не пречи на зложелателите да направят цяла индустрия под шапката на 2012 г. Последните 12 месеца бяха белязани от всякакви начини да се изкарат пари от псевдосензацията, като се почне през обикновени шарлатани, опитващи се да завлекат жертвите си с пари, през рекламни стоки до музикалната, филмовата и гейм индустриите.

И въпреки че теорията за предсказанието на маите е отхвърлена с разумни доводи, възникват няколко други, които продължават да подклаждат страстите около числото 2012.

Сред т. нар. "научнообосновани" теории е и тази, че поради отслабване на магнитното поле на Земята северният и южният магнитни полюси на планетата ще се разменят, с което ще предизвикат невиждан катаклизъм, водещ до края на човечеството. Макар частта с размяната да е вярна и наистина да е започнала, учените споделят, че тя става в период между 1000 и 10 000 години, като със сигурност процесът не завършва на точно определена дата (още по-малко на 21 декември 2012 г.).


Както винаги, световните катаклизми и апокалиптични теории са пряко свързвани със засилената дейност на sci-fi феновете. И под "фенове" далеч не трябва да се разбират онези нърдове и гийкове, които примерно могат да изброят всички герои от Star Wars (Междузвездни войни), наред с участващите в анимационни серии, книги, комикси и т. н.

Една от техните теории е намесата на планета, наречена Нибиру, която ще мине прекалено близко покрай Земята, с което ще бъдат предизвикани гравитационните сили на двете небесни тела и това ще доведе до фатален сблъсък, в който всичко живо ще изчезне.

Идеята за Нибиру не се лансира за първи път. Теорията се заражда още през 1995 г. и вещае края на човечеството и на Земята през 2003 г. Изненадващо обаче, нищо такова не се случва и Нибиру се завръща за втори опит през 2012 г., който вероятно също ще е сравнително неуспешен.

Въпреки че вероятно теорията за сблъсък на друга планета със Земята ще бъде забравенa рано или късно, тя е част от вдъхновението, което режисьорът Ларс фон Триер използва за създаването на един от най-добрите филми за 2011 г. - Melancholia (Меланхолия). Вероятността той да не бъде забравен толкова бързо е далеч по-голяма.

Както винаги, на дневен ред са още извънземни, черни дупки (случаят с Адронния ускорител на частици в Церн), супернови и всякакви други мащабни и не чак толкова начини Земята и човечеството да бъдат унищожени.

И макар да е (е, почти) сигурно, че светът няма да свърши след няколко дни, това не пречи на стотици и дори хиляди хора да се запасяват с провизии и да заемат защитните си позиции в специално изработени бункери навсякъде по света, а още толкова други хора да спечелят от цялата истерия. 

Въпреки всичко страхът е част от човешката природа и когато свърши медийният шум покрай сегашната дата за края на света, неизбежно скоро ще имаме друга. А дотогава предизвикателството, което стои пред всички, е оцеляването във вероятно най-дразнещия ден, на който Facebook ще стане свидетел.

Сподели.