2009 - най-яките поп, джаз и рап концерти!

Pinterest LinkedIn +

Припомни си най-приятните моменти пред сцената за изминалата година.

Както и да го увъртаме, за всички е ясно с кого ще започнем. Най-голямата жива звезда на поп музиката изгря на стадион "Васил Левски" на 29 август и ни изпепели. След Madonna стана ясно, че нито църквата, нито мнозина от българските музиканти са готови за това, което ни се случи. Но след този концерт проблемът си е техен...

Още две прекрасни поп диви озариха българските сцени през 2009-та. Първа у нас дойде Патрисия Каас (Patricia Kaas), за да изиграе своя неповторим спектакъл "Кабаре“, пресъздаващ атмосферата и музиката на големите джаз певици от 30-те години на миналия век. Трудно е едно изречение да побере всичко, което видяхме, затова ще опитам с две думи: femme fatale.



През есента пък у нас гостува голямата (буквално) Мейси Грей (Macy Gray) и ни потопи във феерия от фънк, джаз, поп и соул шоу със сочни беквокалистки, виртуозни музиканти и изключителна енергия.

Дамите също се зарадваха на два особено емоционални концерта - на сърцераздирателния Майкъл Болтън (Michael Bolton) и нежно кахърния Джеймс Блънт (James Blunt).



Най-обнадеждаващото събитие на годината беше чудният пролетен чисто нов столичен фестивал Park Live Fest, който най-накрая доведе у нас титани на брит музиката като Tricky, Lamb и Roots Manuva, както и веселяците Noze, Crazy P, DJ Lord и бруталните Plaid. Все още не е за вярване колко яко се получи. Искаме пак!

2009-та не беше от най-силните години за почитателите на джаза и уърлд музиката, но въпреки това е задължително да отбележим пролетния Sofia Jazz Peak с имена като De Phazz и дуото Ренди Крофърд и Джо Семпъл, както и фестивала Джаз+, който ни срещна с невероятния бенд на Trilok Gurtu, с квартета на Nguyen Le и триото на гръцкия пианист Василис Цабропулос, германската челистка Аня Лехнер и самоукия перкусионист У. Т. Ганди.

Срещнахме прекрасните Сара Тавареш и Ана Моура за първи път и се потопихме за втори път в екзотичните светове на афро-перуанската вълшебница Сусана Бака (Susana Baca) и кралицата на морна от Кабо Верде Сезария Евора (Cesaria Evora).



Срещнахме и големия Джордж Дюк (George Duke), Родолфо Медерос трио (Rodolfo Mederos), Камане (Camane), Mezzo Forte и Били Кобъм (Billy Cobham ).

Get the Flash Player to see this player.

Рап музиката също не пострада от липса на имена, като отличен ще напишем на концерта на Ice Cube, който почти ни накара да забравим какво ни причини Snoop Dog месеци преди това, както и съвсем пресния концерт на Onyx.

 

Феновете на Wu Tang и тази година бяха облагодетелствани с три от най-големите имена на тайфата – общ концерт на Redman и Method Man, последван от вожда на клана Raekwon. Разбира се, не можем да пропуснем силното трето гостуване на чикано легендите Delinquent Habits, които спретнаха уникално шоу с аверите си от Funkdoobiest.

Оттам нататък всичко беше рок. Затова съвсем скоро ще припомним и най-яките хардкор, рок и метъл концерти на 2009!

Автор: Елена Пенева, [email protected]

Сподели.