1000 полицаи разгонват фрийтекно парти в Чехия

Pinterest LinkedIn +

С прилагане на брутална полицейска намеса е приключи ежегодно провеждащото се в Чехия Freetekno Party. Около 6 000 души са били нападнати и разгонени от чешката полиция по време на събитието, съобщават днес редица чешки медии.

Магистралата намираща се в близост до мястото на провеждане на фестивала е блокирана, а някои от хората, опитващи се да влязат в Република Чехия, се допускат въз основа на външния си вид.

Czechtek 2005 е дванадесето поред фрийтекно денспарти, което се провежда на открито. Тази година самоорганизираното събитие е срещнало неочаквана враждебност от страна на чешката полиция. Още от сутринта на 29 юли публиката вече се е събирала на специално наетото за феста място в околностите на град Milec, когато полицията блокирала изходите на магистрала D5, предизвиквайки километрично задръстване.

Над 150 човека седяли на магистралата, настоявайки да бъдат пуснати да продължат към Milec. Шест часа по-късно, след отправен ултиматум, в 13:00 ч. чешката полиция използвала водни струи и груба сила, за да разчисти магистралата. След което продължила блокадата на изходите на магистралата, както и на няколко други пътища около Milec.

В официалното полицейско изявление се твърдяло, че договорът, сключен между собственика на земята, на която щял да се провежда Czechtek 2005 и организаторите бил невалиден. Но това твърдение било опровергано от самия собственик, който заявил, че изцяло подкрепя музикалното събитие и че договорът е напълно легален. Въпреки това полицията продължила да блокира пътищата, като според очевидци връщала хора, защото били с "шарени стари коли, коси и татуировки".

През нощта няколко хиляди посетители успели да минат през блокадата, оставяйки колите си на пътя и в съседни градчета. Междувременно към полицията се присъединявали подкрепления от Пилзен, които пристигали с камионетки и бусове.

На 30 юли от тонколоните вече се носела музика. Към 16:25 ч. полицията се разпоредила над 6 000-та публика да напусне феста, иначе щели да последват полицейски действия.

След като събралите се купонджии не отстъпили, последвало нападение. То започнало в 16:30 ч. - около 1 000 полицая за борба с безредиците, които използвали сълзотворен газ и водни струи се опитвали да избутат посетителите от мястото на феста. На нападението хората отговорили, като хвърляли към полицейския кордон различни предмети и викали "Гестапо" към полицаите. Според очевидци силите на реда са използвали водните струи, за да повредят усилвателите и др. техника, както и предаватели за активни смущения, за да блокират мобилните телефони на присъстващите. В резултат на това нападение са били ранени над 60 души, както от публиката, така и от полицаите.

Второто нападение на полицията започнало около 21:00 ч. вечерта с цел да бъдат изгонени последните останали на мястото хора. Бруталното и неоправдано нападение и враждебността на полицията се приписват на влиянието на водещата в момента партия в правителство на Чехия - CSSD (социалдемократи). Предполага се, че те търсят начини да привличат вниманието на обществеността преди наближаващите в Чехия избори.

Организаторите на Czechtek 2005 са заявили, че смятат да подадат жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Сподели.