100 млн. слушат онлайн музикалната радио станция Pandora

Pinterest LinkedIn +

Аудиторията на музикалната интернет радио станция Pandora достигна 100 млн. души, 36 млн. от които са активни месечни потребители, съобщиха създателите на сервиза, който е достъпен единствено за гражданите на САЩ както през PC, така и през iOS, Android, WebOS, Windows Mobile и BlackBerry мобилните устройства.

По данни на Pandora Media, Inc., нарастването на активните месечни потребители на сервиза през последните шест месеца е довело до увеличаването на пазарния дял на Pandora в бранша - от 2.3% на 3.6%. По този повод, до няколко седмици дизайнът на сервиза, който автоматично създава плейлисти според индивидуалните предпочитания на дадения слушател, ще бъде обновен с новa HTML5-базиранa Flash-free разработка, с което ще бъдат решени някои от най-неприятните проблеми във функционалността на Pandora. Сред тях в момента са прекалено дългото време за зареждане на музикални тракове – до 10 секунди, и твърде сложните етапи, през които се преминава при споделянето на плейлисти.

Потребителите, които първи ще могат да започнат да експлоатират новата версия на Pandora, са използващите платената премийна услуга на сервиза, чрез която слушат музика с по-високо качество, без да бъдат засипвани с реклами. Тъй като на този етап делът на тези потребители е сравнително малък, бизнес моделът на Pandora Media, Inc. засега не е особено печеливш и някои анализатори са скептични за бъдещето на сервиза.

В тази връзка президентът на компанията, Том Конрад, обяви, че прогнозират оперативните им загуби да продължат най-малко и през фискалната 2012 г. Междувременно, на пазара се появи нов конкурентен сервиз, Radical FM, който е достъпен за потребителите от цял свят.

Сподели.