Звездата от Prison Break Уентуърт Милър обяви, че е гей и отказа участие в руски фестивал

Pinterest LinkedIn +

Твърдата антигей политика, провеждана от Русия и активно подкрепяна от президента Путин, провокира звездата от любимия на хиляди хора по света сериал Prison Break (Бягство от затвора) – Уентуърт Милър – да обяви публично, че е гей и да откаже участие в предстоящия Международен филмов фестивал в Санкт Петербург.

Актьорът отговори на поканата за участие, отправена към него, с писмо, адресирано до директора на фестивала и цитирано дословно от сайта glaad.org. Ето пълния текст на писмото:

"21 август 2013
Re: Международен филмов фестивал в Санкт Петербург / Покана "Специален гост"

Скъпи г-н Авербах,

Благодаря Ви за любезната покана. Като човек, който в миналото с удоволствие е посещавал Русия, а освен това и претендиращ, че има руски корени, бих бил щастлив да приема поканата.

Но тъй като съм гей, ще трябва да откажа.

Изключително съм притеснен от отношението, което руското правителство демонстрира спрямо мъжете и жените с гей наклонности. Ситуацията е напълно неприемлива и аз не мога да участвам с чиста съвест в събитие, чийто домакин е страна, в която на хората като мен системно се отказва основното човешко право да живеят и да се обичат открито.

Вероятно, когато и ако обстоятелствата позволят, ще имам свободата да направя различен избор.

Дотогава.
Уентуърт Милър"

По повод писмото, което беше оповестено публично часове след като беше изпратено, говорителят на американската неправителствена организация GLAAD (Съюз на гейовете и лесбийките против обиди и клевети) Уилсън Крус обяви: "Смело демонстрираната подкрепа от страна на Уентуърт изпраща мощното послание "Вие не сте сами" до лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните руснаци, които се сблъскват с крайни форми на насилие и преследване.

Докато хората по целия свят продължават да говорят против ужасния руски закон, все повече известни личности и корпорации ще последват смелата му постъпка и ще осъдят открито руския закон против лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните".

Писмото на актьора слага край на появилите се неотдавна слухове за нетрадиционната му сексуална ориентация.

Уентуърт Милър, който се превърна в мокър сън за милиони девойки след участието си в сериала "Бягство от затвора", действително има руска кръв. Роденият в Оксфордшър, Англия, актьор всъщност е с доста екзотичен произход - баща му има афро-американски, ямайски, английски, германски и еврейски корени, а майка му — руски, френски, холандски, сирийски и ливански предци.

Сподели.