GLAAD настоява за повече гей сцени в киното

Pinterest LinkedIn +

Правозащитната организация GLAAD (Съюз на гейовете и лесбийките против клевети и обиди) разкритикува Холивуд по повод слабото представяне на гейовете, лесбийките, бисексуалните и трансексуалните във филмите, излезли през 2012 г.

Съюзът оповести резултатите от първото си проучване на филмовата индустрия, според което от 101 филма, реализирани от големи кино студиа през този период, едва 4 имат главни герои с очевидно нетрадиционна сексуална ориентация.

В изследването са взети под внимание продукции на шест от големите филмови компании. Сред тях Universal се оказва най-либерално настроеното по темата студио, докато Disney и Fox търпят критика от гейовете за прекалено праволинейните в сексуално отношение персонажи.

Незадоволителните резултати провокираха GLAAD да напише отворено писмо, адресирано до Холивуд, което всеки поддръжник на идеите им може да изпрати от свое име. В писмото се казва:

"Филмите, които създавате, правят много повече от това да забавляват; филмите имат силата да повдигат духа и дори да променят мислите и чувствата на милиони. Моля да не забравяте, че лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора са част от пейзажа...

Както всички останали, и тези хора искат да открият себеподобни на големия екран във филмите, които Холивуд произвежда, но често в тях няма подобни герои.

Когато гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните най-после получат възможност да открият персонажи, с които могат да се идентифицират, това ще потвърди, че са важна част от обществото, както и че те също имат интересни истории, които си струва да бъдат разказани.

Това ще им покаже че вие, като едни от най-големите разказвачи на истории в нашата култура, признавате техните права. И ползите няма да бъдат само за Америка. Холивудските филми са един от най-широко разпространявания културен продукт и могат да вдъхновят други хора по целия свят.

В страни, в които гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните хора са застрашени от репресивни закони и публично преследване, вашите филми могат да имат огромно влияние, ако представят гейовете като достойни хора, които заслужават уважение.

Моля, имайте предвид това при реализацията на нови филми и имайте предвид, че е достатъчно просто да правите по-приобщаващи филми, за да допринесете за позитивни промени".

Сподели.